Hamar Zsolt lemondása váratlan és sajnálatos esemény, melynek van egy érzelmi olvasata, és van egy racionális erőtere, és a zenekar vezetésének most ez utóbbira kell fókuszálnia – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A zenekar életében történt változás szakmai kompromisszumok nélkül kezelhető. A zenekari egység és az elmúlt évek stabil működése magas szintű egységet kovácsolt mind szakmai, mind irányítási vonalon. A személyi változás a zenekar egész működését tekintve professzionálisan kezelhető kérdés.

A zenekar szünet nélkül dolgozik tovább, és gőzerővel készül a következő fellépésekre, hiszen nagy fel-adok és páratlan lehetőségek előtt állunk – mondta Horváth Zsolt. – Ritka ajándék, amikor egy művészeti együttes koncerttermet avathat, amikor a munkájára más programok miatt is egész Európa kulturális köz-véleménye odafigyel.

A zeneigazgató hiánya nem jelenti a vezénylő karmester hiányát. A Pannon Filharmonikusok teljes 2009/2010-es évadjának programja ismert, melyet maradéktalanul teljesíteni kíván a zenekar, melyet évad-nyitó hangversenyén, és a szeptemberi budapesti hangversenyén az első állandó vendégkarmesterként eddig is együttműködő Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő zeneigazgatója dirigál.

Az elmúlt évek zenekarépítő munkájának köszönhetően stabil szakmai munkát végző alkotóközösség tartása és ereje lehetőséget ad arra, hogy az új zenei vezetőt kiválasztása a szakma elvárásai szerint, kapkodás nélkül történjék.

– A szakmai minőség fenntartásában az új vezető karmester kinevezéséig Vass András közreműködik, aki a Pannon Filharmonikusoknál végzett másodkarmesteri munkája mellett a Budapesti Fesztiválzenekarban Fischer Iván mellett is másodkarmesterként dolgozik.