A kiadó és koncertszervező második alkalommal szervezi szeptember 11-re az Önvizsgálat és megbékélés elnevezésű rendezvényt.

– Minden embernek szüksége lehet arra – vallja Böszörményi Gergely -, hogy évente egyszer megálljon, megbékéljen önmagával és az övétől eltérő szemléletű embertársaival békességben töltsön el egy kis időt. Ez számomra rendkívül fontos, hiszen ökumenikus neveltetésem következtében nem vallási és ideológiai hovatartozása, szemlélete alapján ítélem meg az embereket. Egyszerűbben fogalmazva, vannak rossz és vannak jó emberek, vannak gyilkosok és vannak békeszeretők, az utókor számára értéket hagyók. Én az evangélium sziklaszilárd talaján állva ez utóbbiak társaságát keresem, és azt, ami bennünket leginkább összeköt.

Természetesen Böszörményi is elítéli az erőszak minden formáját, ugyanakkor nem téveszti szem elől az ok-okozati összefüggést sem. Éppen ezért nem az áldozatokra emlékezik és nem a terrorizmus ellen tiltakozik, hanem közös önvizsgálatra hívja a minőségi zene rajongóit.

Erre pedig véleménye szerint azért van szükség, mert a központ elleni támadás és a rákövetkező megtorlás olyan egyhatalmi, új világrend kialakításának irányába mutat, amely már eddig is újabb ártatlan emberi életeket követelt. Példaként említi az amerikaiak által tévedésből szétbombázott afganisztáni esküvői menetet.

A koncerteken semmiféle politikai megnyilatkozás nem hangzik el, a művészek zenéjükben, szövegeikben vetik el a fizikai, gazdasági erőszakot, a tömegtájékoztatás terrorját. Teszik ezt azért, mert úgy tűnik, hogy világunkban a pénzen kívül már semmi sem számít, és a zenekultúrába is mélyen beleásta magát az anyagiak mozgatta érdekszövetség. Mivel a Magyarországra benyomult és a kereskedelmi, üzleti életet irányító multinacionális cégek agymosással alakítják saját képükre a fiatalok szellemi igényét, ezen szellemi igénytelenség irányába mutató erőszak ellenpéldájaként fogant meg a tavaly első ízben megszervezett koncert, ami idén nemzetközivé bővült.

Szeptember 11-én fellép a világon mindenütt népszerű kortárs szimfonikus rock egyik hazai képviselője, a 18-19 éves, részben konzervatóriumra jelentkezett fiatalokból álló Fugato. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Periferic Recordsnál jegyzett mintegy nyolcvan zenekar, négyszáz muzsikusának a fele Zeneakadémiát végzett, tehát bárhol megállja a helyét a világban. A színpadon őket követi a fúziós jazz-zenét játszó Mindflowers, és a már nemzetközileg is ismert, progresszív-szimfonikus-kamara műfajú After Crying. 12-én a folk világzenei nap kertében a Holdudvar jazz és klasszikus zenei képzettségű zenészei játszanak moldvai népzenét, majd a svéd Garmarna mutatja be saját hagyományait, a napot pedig a Kormorán zárja.

Ahogy a Határon túli zenekarok az Akadémián és a Református énekek az Akadémián műsor esetében, Böszörményi vállalása ezúttal sem részesül semmiféle támogatásban, pedig két elképzelése is volna.

– Az egyik szerint az Önvizsgálat és megbékélés előadóit szeretném körbevinni az országban, a másik szerint a Periferic Recordshoz tartozó, jól felkészült zenekarokat szeptember 11-én, ugyanabban az órában valamennyi megyeszékhelyen megszólaltatni. Számomra érthetetlen, hogy ennek megvalósításához egyáltalán nem találok társakat az ország vezető művelődési központjaiban, egyedül a budapesti Petőfi Csarnok biztosított helyet számunkra – bosszankodik a szervező. Pedig jövő szeptemberben még nagyobb fába vágná fejszéjét. A Stereo Kft. és a PeCsa szervezésében a koncert mellett olyan multikulturális, erőszakellenes film-, fénykép-, képzőművészeti kiállítást és irodalmi, valamint színházi előadást tervez, amely, ha másban nem is, de legalább az erőszak közös elítélésében egy fedél alá vonzaná az ország politikailag jelenleg teljesen kettéosztott társadalmát.