Hirdetés

Kiállítások, tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, koncertek, kertmozi, színház, gyerekprogramok és művészeti vásár is várják a július 30. és augusztus 21. közötti hetekben a Balaton északi partjára látogató vendégeket. A művészeti vásár helyszíne a lovasi Nagy Gyula Galéria, ahol a Határaink hívószóra 100 kortárs, főként pályakezdő és feltörekvő képzőművésztől mintegy 300 művet válogattak ki a kurátorok. A kiállítással egybekötött vásár sokféle stílust és műfajt vonultat fel, átfogó képet nyújtva a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot, valamint itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is: Willem Dafoe Oscar-díjra jelölt főszereplésével megismerhetjük Van Gogh-ot, bejárhatjuk a Bosch-féle gyönyörök kertjét, míg a Budapest-művelet című olasz dokumentumfilm felvezetéseként a művészet sötét oldaláról, legendás műkincsrablásokról és hamisításokról beszélget Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője és Bezsenyi Tamás kriminológus.

Szintén Lovason, a Márffy-ház pajtája és kertje ad otthont a fennállásának 20. évét ünneplő Zalaszentgróti Művésztelep szabadtéri szoborkiállításának. A Lelkes Márk szobrászművész által szervezett tárlaton tíz szobrászművész munkáit láthatjuk, melyek mindegyike szorosan kötődik a természethez, a Balatonhoz, és persze leginkább a kőhöz. Ugyanitt láthatjuk Kása Béla fotókiállítását is, aki a gudzsaráti sivatag pásztorkodó nomádjai, a dobrudzsai vándorcigányok vagy éppen a palatkai népzenészek között is ugyanazt keresi: a letűnt, archaikus világokat és bennük a legfontosabb szereplőt, az embert.

A lovasi szőlőhegyen Koronczi Endre a természet egyik legkiszámíthatatlanabb elemét, a szelet, valamint az emberi civilizáció egyik legpusztítóbb termékét, a nejlonzacskót hívta segítségül land-art művének létrehozásához..
Felsőörsön egy új helyszín, a Fotóudvar mutatkozik be, ahol a kortárs fotográfiáé a főszerep. A programok között egyebek mellett köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat is szerepel.

Csopakon a Zámbó Műterem és Galéria ad helyet Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának. A művész a fotóin tiszta geometrikus formákká alakított építészeti részleteket jelenít meg, amelyek hol jól kivehetőek maradnak, hol pedig teljesen eltűnnek a képeken. A galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók.
Mindezeken kívül a Nagy Gyula Galériában többek között gyűjtőkkel, képzőművészekkel és műtárgypiaci szakértőkkel hallgathatunk pódiumbeszélgetéseket, de lesznek interaktív tárlatvezetések, a zenei programok között pedig kortárs, alternatív és kísérleti zenei koncertek egyaránt szerepelnek.

Korábban írtuk

A programsorozat létrejöttét az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. Részletes program www.gartenbalaton.com honlapon olvasható.