Idén is átadják a Libri Könyvkereskedelmi Kft. által tavaly alapított Libri irodalmi díjakat (Libri Irodalmi díj és Libri irodalmi közönségdíj), amellyel az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit ismerik el.

Fotó: shutterstock, illusztráció

A 2016-os év könyvterméséből 132 tény- és szépirodalmi könyv felelt meg az elismerés követelményeinek, összesen 35 kiadó 46 tényirodalmi és 86 szépirodalmi kötetéből alakult ki végül az a 88 neves közéleti személyiség, művészek, írók, tudósok véleménye alapján összeállt tízes lista, amire immáron a zsűri és a közönség is szavazhat. A zsűri tagjai: Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y zenekar énekes-gitárosa, a pécsi tudományegyetem adjunktusa, Fullajtár Andrea színésznő, Károlyi Csaba irodalomkritikus, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus.

A tavalyi díjazott Rakovszky Zsuzsa (Fortepan verseskötet) és Bartis Attila (A vége című regény) írásai után most szintén eltérő műfajú kötetek kerültek a szűkített listára. Így a stílusában leggyakrabban Hemingwayhez és Graham Greene-hez hasonlított, haditudósítóként is ismert Jászberényi Sándor második novelláskötete (A lélek legszebb éjszakája), Kepes András szubjektív világutazása (Világkép), Krasznahorkai László eddigi pályájának egyszerre apokaliptikus-szatirikus viharsarki összefoglalása (Báró Wenckheim hazatér). Voksolhatnak még az olvasók Nádas Péter egy képzeletbeli német kisvárosban játszódó játszódó allegorikus, történelmi esszének is beillő művére (Az élet sója), Németh Gábor aktuális politikai-társadalmi és örök emberi kérdéseket érintő „helyszínvadász” naplójára (Egy mormota nyara), Szabó T. Anna egyszerre érzékeny és kegyetlen, a párkapcsolatok szívszorító hidegháborúját felskiccelő első novelláskötetére (Törésteszt). Végül, de nem utolsósorban helyet kapott a jelöltek közt Térey János régi és új alkotásokat is tartalmazó versgyűjteménye (Őszi hadjárat), Varró Dániel egyszerre humoros és nagyon is személyes lírája (Mi lett hova?), Závada Pál 1946 májusában játszódó, a tömeghisztéria lélektanát boncolgató regénye (Egy piaci nap), illetve Zoltán Gábor hasonló tematikájú, a második világháború véres városmajori végnapjait felidéző műve.

A közönség március 9-étől április végéig adhatja le voksát az e tízből általa legjobbnak tartott műre, előzetes regisztráció után a http://www.libri.hu/irodalmi_dij oldalon. Az ünnepélyes díjátadóra május közepén kerül majd sor.

farkas