Ma este lesz a Virtuózok döntője, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorában kilenc versenyzőt és három sztárprodukciót láthatnak a tévénézők.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán 19 óra 30 perckor kezdődő élő műsorban a Kicsik korcsoportjából Abouzahra Mariam (hegedű), Balázs-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű), a Tinik közül Beke Márk (harsona), Bencze Máté (szaxofon) és Urbán Benjámin (zongora), a Nagyok közül pedig Fekete Tamás (zongora), Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) lép újra színpadra.
    
A versenyzőknek a finálé a cél, ahová korcsoportonként csak egy versenyző juthat be.
    
A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.
    
A döntőben három sztárprodukciót is láthatnak a nézők: Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész, korunk egyik legnagyobb csellistája Édouard Lalo csellóversenyének harmadik tételét adja elő. Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa Mozart klarinétversenyének 2. tételét játssza el. Szentpáli Roland tubaművész és a Virtuózok egyik visszatérő versenyzője, Lukács Gergely egy Vivaldi kettős versenyt játszik.
    
A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.
    
Az adás után az M5 kulturális csatornán a fináléba jutott versenyzőkkel és felkészítő tanáraikkal készített beszélgetések láthatók a Virtuózok Személyesen című műsorban, amelynek műsorvezetője Béli Ádám.
    
Szombaton 9 óra 30 perctől a Bartók Rádióban lesz hallható a Continuo – Kísérjük a Virtuózokat! című műsor Bolla Milán műsorvezetésével.