Fotó: MTI/MTVA/Zih Zsolt, archív
Hirdetés

A szervezők korábbi közlése szerint Tolcsvay László szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új magyar rapszódia kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, a Margitszigeten a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli.

A Magyar Mise zeneileg sokrétű, a rock-, a szimfonikus és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt.

A ma esti előadásban olyan neves fellépők előadásában csendülnek fel az ismerős dallamok, mint Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza. A Magyar Mise karmestere Werner Gábor, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rockegyüttese és a Tiszta Forrás Zenekar.