Az önkéntesek által végzett munka, a közvetlen segítségnyújtás kézzel fogható eredményeket hoz. Az Önkéntes Központ Alapítvány azonban az önkéntesség gazdasági és társadalmi hasznosságára is szeretné felhívni a figyelmet.

Az Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre több ember érzi úgy, hogy személyiségét fejleszti, új kapcsolatokat épít ki az önkéntes tevékenységek révén, s mindeközben segíthet a rászorulókon is. Az ÖKA adatai szerint az önkéntesek legszívesebben a gyermekek számára nyújtanak támogatást, de magas a fogyatékosokat, valamint az idős embereket támogató önkéntesek száma is. Az ÖKA adatbázisát naponta több százan keresik fel önkéntes lehetőség után kutatva. Őket jelenleg 944 regisztrált szervezet adatai várják, ahol ideiglenesen, vagy állandóan végezhető valamilyen önkéntes tevékenység.

Ma már a vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programokkal növelheti dolgozói elköteleződését, motivációját, hozzájárulhat személyes fejlődésükhöz, s a cég jó társadalmi megítélését, hosszú távú fenntarthatóságát is elősegíti.

A pozitív változások ellenére azonban az önkéntesség társadalmi elismertsége továbbra is alacsony, kevesen kapcsolódnak be rendszeresen, szervezett keretek között önkéntes tevékenységbe. Az ÖKA egyik alapvető célja, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Ennek érdekében hozta létre az Önkéntességért Díjat, amely 2010-ben a Budapest Bank támogatásával valósul meg. A Budapest Bank vállalati kultúrájának szerves része az önkéntes tevékenység támogatása, valamint az esélyegyenlőség érvényesítése. A pénzintézet közel 10 éves múltra visszatekintő önkéntes rendezvénysorozatán, a „Törődés napján” évről évre több száz munkatárs vesz részt országszerte. A bank fontosnak tartja, hogy az önkéntes tevékenység társadalmi szerepét egyre többen felismerjék, ezért is támogatja az Alapítvány célkitűzéseinek megvalósítását.

A pályázati kiírás és az adatlapok elérhetőek az ÖKA honlapján az www.onkentes.hu oldalon, az Önkéntességért Díj menüpont alatt. A jelöléseket és pályázatokat 2010. szeptember 30-ig várják.

A díj átadójára a 2010. november 30-án kerül sor.

Szeptember 30-ig az alábbi négy kategóriában nyújthatóak be a pályázatok:

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek)

II. Az év önkéntes programja (civil szervezeteknek és közintézményeknek)

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

IV. A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja magánszemélyek részére.

A Bank a díj szakmai és anyagi támogatásán túl idén első alkalommal díjazza azt a magánszemélyt, aki önkéntes tevékenységével a legtöbbet tette az esélyegyenlőségért.

A nyerteseket egy 6 főből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai:

– Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke

– Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő Szolgálat vezetője

– Molnár Gabriella, Nők Lapja főszerkesztője

– Radácsi László, CSR Tanácsadó

– Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettes, HR vezetője

– Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese