Figyelemfelhívás és hagyományteremtés, egy fergeteges, monstre buli keretében. Röviden ezzel a céllal hívták életre a szervezők a Sziget mínusz egyedik napján a magyar dal ünnepét.

A gondolat Presser Gábortól származik, aki aggódva a magyar nyelvű dal jövőjéért, (és jelenéért) egy jeles napot álmodott, a Magyar Dal Napját. „A magyar népdalok, a Rózsavölgyi Márk dalokon át a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék vers-megzenésítései, vagy akár az Ady- Reinitz- dalok, a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok ott élnek az emberekben. Egy olyan – nemrég még virágzó – dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad.” – nyilatkozta Presser. A Szigeten felhangzó repertoár főleg a hatvanas évek zenekaraival induló, és napjainkig tartó időszakból merít. „Nyilván a legjobb szándékkal is okozunk sértődést, hiszen hét órában is csak némi mustrát adhatunk, talán, ha belefér hetven – nyolcvan nóta… És nem kérhetünk fel minden előadót sem, akit szeretnénk, és a felkért előadók sem feltétlenül kaphatnak „súlyukat megillető” lehetőséget. Megpróbálunk összehozni egy „egyetlen” nagy koncertet, tudva, hogy még csak esélyünk sincs a teljességre. Fel kell mutassunk együtt valamit a meglévő dalkincsből, és azt is, hogy becsüljük egymást, és egymás munkáját…. Hiányozni fognak az új dalok, nagyon is, de ez most csak egy kis „előzetes” abból, hogy milyennek képzeljük a Magyar Dal Napját, amikor országszerte a színpadokon a régi és új dalok szólnak majd, sok-sok órán át” – mondja Presser.

A nemzetközi fesztiválok sorában a Sziget kimagasló abban, hogy a legnagyobb arányban nyújt bemutatkozási lehetőséget a hazai előadóknak. Mindig is fontos szempontként kezelve a magyar kultúra népszerűsítését, örömmel állt most is – társ-szervezőként és házigazdaként – e kezdeményezés mellé. Gerendai Károly a Sziget főszervezője szerint szomorú tendencia, hogy egyre kevesebb magyar nyelven született dalt hallgathat a közönség. „Nem szeretném, hogy a gyerekeim már ne hallgathassanak magyar dalokat” – adott egy személyes okot is arra, hogy a Sziget miért vállalta a magyar dal ünnepének teljes költségvetését. „Reméljük minél többen eljönnek, ennek érdekében csak egy szimbolikus, 2500 forintos belépőt állapítottunk meg, s amennyiben ez a nap anyagi nyereséget is termel, abból támogatjuk az elkövetkező jeles napokat szervező nonprofit szervezetet.”- tette hozzá Gerendai.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró, rocktörténész, A Magyarock története 1-2. című hiánypótló mű társszerzője, a monstrekoncert szerkesztője hangsúlyozta, hogy a szigetes koncert célja most elsősorban a figyelemfelhívás és a hagyományteremtés. „Persze nem az a jövő, hogy állandóan a múltat énekeljük, és tudatában vagyunk, hogy az augusztus 11-i koncert hiányossága, hogy kevés az új dal, de ezt most fel kellett vállalnunk. Első alkalommal sajnos nincs sok helye a kísérletezésnek, hisz ha az ügy érdekében meg akarjuk mozgatni az embereket, akkor azt csak régi nagy slágerekkel lehet. De az idei megakoncert, illetve a jövőbeni Magyar Dal Napja rendezvények sikere talán megerősíti hitükben a mai fiatal szerzőket, hogy van még értelme magyarul dalokat írni.”