Hirdetés

A fél évszázada Németországban élő világhírű klarinétművész és zenetanár, Dudás Lajos februárban lesz nyolcvan­éves. Hatalmas életművére ezzel a felvétellel kívánja feltenni a koronát, a DVD egy nagy sikerű koncertjének rögzítése Európa egyik vezető jazzklubjából, a patinás kölni Subwayból.

A zenész kedvenc formációja a duó felállás. Évtizedeken keresztül lépett fel a kiváló düsseldorfi gitáros, Phillipp van Endert társaságában, ezúttal azonban két régi zenészbarátját is meginvitálta, akikkel ugyancsak sokszor játszott, és készített lemezeket is: a bőgős Günter Lenz, a doboknál Kurt Billker ül. Jóízű zenei produkció ez, amely Dudás swinges életérzése mellett a maistream jazzstílust képviseli, amit olykor kortárs zenei és free elemekkel kombinál.

A művész mindig büszkén vállalta magyarságát, repertoárjában a szülőhazája zenéjét képviselő kompozíciók is állandóan jelen vannak. Ahogyan most is: az első szám, a Hungarian Pictures Bartók művének, a Magyar képeknek egyik tétele, a Walk in the City című saját szerzeménye pedig kifejezetten Budapestre utal.

Korábban írtuk