A Nobel-díj az egyén mellett a nemzet számára is elismerés

A 19. század végén alapított Nobel-díj teremtette meg azt a lehetőséget, hogy az emberiségért tett legnagyobb emberi szolgálatokat méltó elismerésben és elismertségben részesítse a világ, amely nem csak az egyénnek, a nemzetnek is büszkeség. Eddig 13 magyar származású tudós munkásságát ismerték el ezen díjjal. Minket magyarokat méltán tölt el büszkeség, hisz nemzetünk kiemelkedő szerepet játszott és játszik a világ fejlődésében.

Szent-Györgyi Albert útja Szegedről vezetett a Nobel-díjig

– Városunkban végezte Szent-Györgyi Albert munkájának jelentős részét, melyet később Nobel-díjjal ismertek el. Ez kötelez bennünket arra, hogy tudósaink munkáját megismerjük, emléküket méltón ápoljuk, és teljesítményüket példaként állítsuk az utókor elé. Szeged kiváló kutatóinak a magyar tudományos életben betöltött szerepe mindenképpen alkalmassá teszi arra a várost, hogy méltó otthont adjon a magyar származású Nobel-díjasok emlékparkjának. Városmarketing szempontból Szeged ilyen irányú image erősítéséhez ez mindenképpen hozzájárulna, ugyanakkor turisztikai látványosságként is funkcionálhatna. Hazánkban egyedülálló lenne Szeged a Nobel-díjjal jutalmazott magyar kiválóságok együttes köztéri megjelenítésében – Szeged eddig is érzékeny volt szülöttei és az itt tevékenykedő kiemelkedő teljesítményt nyújtó kiválóságok eredményeinek elismerésére. Mondhatjuk, hogy Szeged a szobrok városa. A Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnok szép példa minderre. De a Nobel-díjjal jutalmazott magyar kiválóságok együttes megjelenítése még országos szinten is egyedülálló lenne. Ezzel Szegednek egy igen érdekes turisztikai színfoltját teremtenénk meg – hívja fel a figyelmet közleményében Dr. Péter Szilveszter frakcióvezető-helyettes.

A jelené a szándék, a holnapé lehet a megvalósítás

– Az ország és a város jelenlegi pénzügyi helyzetében nincsenek felhasználható források az emlékpark azonnali megvalósítására. Ez több évet, akár több ciklust is igényelhet. De a szándék és az akarat nehéz időkben is testet ölthet, ahogy eleink is a legnagyobb ínségben döntöttek a Fogadalmi templom felépítéséről. Egy kedvező közgyűlési döntés esetén már a szakirodák bevonásával el lehet készíteni a terveket, megállapíthatóak a várható költségek, és folyamatosan kereshetőek az uniós és egyéb pályázati források – zárul a közlemény.