Augusztus 6. és 10. között mintegy 100 Kárpát-medencei magyar középiskola vezetője találkozik a Bakonyban. Többek között a Máramarosszigetről, Munkácsról és Kaposvárról érkező igazgatók különböző szakmai előadásokon, kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt, illetve tapasztalatot cserélhetnek a magyar nyelvű oktatás nehézségeivel, fontosságával kapcsolatban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A „Magyar nyelven magyar jövőt” elnevezésű műhelytábor programjai között különböző szakmai előadásokon és programokon vehetnek részt a tanárok, amelyeket pedagógiai és pszichológiai szakértők tartanak. A találkozón többek között Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Rétvári Bence államtitkár is jelen lesz, akiket megszólíthatnak a résztvevők – mondta el Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az M1 péntek reggeli műsorában.

A találkozó legfontosabb célja a magyar nyelvű oktatás erősítése a Kárpát-medencében, illetve a személyi és intézményi kapcsolatok további szélesítése. Kiemelte, fontos szerep jut azoknak a beszélgetéseknek és fórumoknak, amelyek keretében még szorosabbak lehetnek ezek a kapcsolatok. Hozzátette, természetesen a kikapcsolódás sem marad el, kirándulást szerveznek a Balatonra és ellátogatnak Tihanyba.

A Rákóczi Szövetségnek közel 300 Kárpát-medencei középiskolában működik ifjúsági szervezete, ennek révén szoros kapcsolatot ápol az intézmények diákjaival és tanáraival. Ezek azok az iskolák, amelyek rendszeres résztvevői a szövetség rendezvényeinek.

A Rákóczi Szövetség egyfajta műhelytáborként szervezi meg idén először a középiskolák vezetőinek találkozóját, ahol kiemelt jelentőséget kapnak a kötetlen beszélgetések, szakmai és módszertani tapasztalatok átadása, és a jövőt jelentő barátságok kiépítése.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva hallgathatják meg.