Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció
Az évről évre Magyarországon megrendezett Kurultaj, a türk népek törzsi gyűlése
Hirdetés

Az Emmi MTI-hez eljutatott közleménye szerint a nyilatkozat ösztönzi a partnerséget a zene, a színház, a tánc, a cirkusz és a képzőművészet, az irodalom és a könyvszakma, az audiovizuális művészet, a könyvtárak és a múzeumok közötti kapcsolatok, az ipar- és a népművészet, valamint a kultúra és a művészet egyéb területein Magyarország és a Türksoy tagállamai (Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán) között.

Az 1993-ban Ankarában létrehozott Türksoy célja a türk identitású népek oktatási, tudományos és kulturális együttműködése, valamint hagyományaik ápolása és művészetük népszerűsítése.

A megállapodást Lőrinczi Zoltán, az Emmi nemzetközi ügyekért felelős államtitkára és Dusen Kasseinov, a Türksoy főtitkára írta alá. A minisztérium tájékoztatása szerint Dusen Kasseinov kiemelte, hogy 2019-ban Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Türk Tanács találkozón, ahol Magyarország megfigyelő státuszt kapott. Ez megnyitotta az utat a kulturális és művészeti együttműködés felé a Türksoy országai és Magyarország között.

A közlemény szerint a szerdai találkozón Kovács István, az Emmi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kulturális kapcsolatok erősítésével élénkebbé válhatnak a gazdasági kapcsolatok is. Emellett mindkét fél egyetértett abban, hogy a közös tevékenységek legfontosabb célközössége a fiatalok.