Forrás: grofdegenfeld.com (képernyőfotó)
Hirdetés

A Bor és Piac szakmai magazin által kiírt megmérettetésen részt vevő pincészetek értékelésében – mondta az ünnepélyes díjátadón Bozzai Zsófia főszerkesztő – többek között a borturizmus fejlettségét, a kapcsolódó kulturális programokat, az építészeti megoldásokban és a szőlőfajtákban megjelenő egyediséget, a helyi jelleget, a birtok és a táj harmóniáját és ez innovációt is figyelembe vette a zsűri.

A versenyt három kategóriában hirdették meg. A 10 hektár alatti kisbirtok kategória győztese a nagy-somlói 5 Ház Birtok lett, másodikként végzett a soproni Gangl Borászat és Vinotéka, harmadik lett a balatonfüred-csopaki borvidéket képviselő Tagyon Birtok.

A 10 és 50 hektár közötti középbirtok kategóriában a tokaj-hegyaljai Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló bizonyult a legjobbnak, második lett a villányi Günzer Tamás Pincészete, a képletes bronzérmet pedig a szekszárdi Lajvér Birtok érdemelte ki. Az 50 hektár fölötti nagybirtokok vetélkedésében a szekszárdi Takler Kúria diadalmaskodott, a dobogó második fokára a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészett léphetett fel, a harmadik a tolnai borvidéken alkotó Tűzkő Birtok lett.

A szebbnél szebb szőlőbirtokok, borászatok egész évben várják a borkultúra szerelmeseit.