Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke joggal mondhatja el magáról, hogy nagy idők tanúsa volt. Mit tanúja? Részese és alakítója azoknak az eseményeknek, és azoknak az éveknek, amelyek a rendszerváltás pillanatát követték, és amelyekről ma is sokat vitatkoznak – nem csak a történészek -, de maguk az egyszerű emberek is. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Sereg András újságíró készített „beszélgetős” könyvet a politikussal, amelyet abból az apropóból adott ki a VERITAS Történetkutató Intézet és a Magyar Napló, hogy Boross Péter 90 éves lett. Ez a kötet címe is: Boross 90, bár ott áll alatta egy kisebb betűkkel szedett idézet a politikustól, a „Sorsomat gubancos fonállal szőtték” mondatocska, amely a volt miniszterelnök kacskaringós életpályájára utal.

A szerző nem nyomul, nem tolakodik, a legtöbb helyen csupán rövid kérdéseket tesz fel, ezekkel gördíti tovább Boross Péter visszaemlékezéseit. Sereg csak akkor válik kritikusabbá, amikor a politikus elbeszélésében a rendszerváltás korszakához érkezik. Itt természetesen Boross Péter narratívájában olvashatunk az akkori eseményekről, lehet, hogy mindezt mások másként látják. Ám mégis rendkívül sok érdekesség derül ki arról, miként próbált megkapaszkodni az első szabadon választott magyar kormány az olyan kialakuló politikai viharok közepette, mint például a megbuktatására szervezett taxissztrájk. 

És természetesen egészen delikát részletek azok, amikor az egykori miniszterelnök, aki joggal tekinti magát Antall József politikai örökösének, az MDF lassú, de megállíthatatlan eróziójáról beszél. Boross Péter Antall Józsefhez állt közel, tőle örökölte a miniszterelnöki széket is Antall 1993-as halála után. Előtte államtitkár, majd a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, végül pedig belügyminiszter volt. Boross Pétert bölcs politikusnak nevezi a szerző, annak tartják mások is; higgadtnak, bár úgy hírlik, annak idején indulatos is tudott lenni. Persze, nagy volt a tét, a víz felszínén kellett tartani a hajót. Mondhatnánk, minden áron. Az 1994-es választások megmutatták, hogy mi történik akkor, ha visszafelé kezd forogni a történelem kereke. 

Sereg András: Boross 90 – VERITAS, Magyar Napló 2018.