A filmszemlét tizenötödik alkalommal szervezik. Az előző évfolyamokra a tavaszi időszakban került sor, az ideit azonban a koronavírus-járvány miatt őszre halaszották el, és online formában tartják ezt meg. A rendezvényen hétfőtől kezdve egy héten át Lengyelország egész területéről megtekinthetőek lesznek az utóbbi egy-két év díjazott magyar játék- és rövidfilmjei a stúdiómozikat tömörítő legnagyobb lengyel online filmes platformon – mondta el a Krakkói Magyar Centrum igazgatója, Pászt Patrícia.

Hirdetés

A rendezvénysorozat megnyitóját élőben tartották meg szombat este Kocsics Ágnes filmrendező részvételével. Az Éden című alkotás vetítését követő, teltházas közönségtalálkozón a rendezőnő elmondta: filmjének különös aktualitást kölcsönöz a pandémia, „egy kicsit mindnyájan átéltük, átéljük azt az elszigeteltséget és magányt, amelyben a film főszereplője a mindennapjait éli”.

Más aspektusból tekintünk eddigi életünkre, eddig jelentéktelennek tűnő dolgokra is felfigyelünk, felértékelődött a társas kapcsolatok fontossága – tette hozzá Kocsis Ágnes.

A rendező immár harmadszorra járt Lengyelországban a Krakkói Magyar Centrum vendégeként, a korábbi években a Friss levegő és Pál Adrienn című játékfilmjeit vetítették.

Korábban írtuk

A filmszemlén hat nagyjáték- és kilenc rövidfilmet mutatnak be. A játékfilm szekciójában a lengyel közönség megtekintheti például Nagy Zoltán Szép csendben, Bergendy Péter Trezor, valamint Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotását. Bemutatják Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című fekete komédiáját is.

Az alapítványként működő, idén a 20. születésnapját ünneplő Krakkói Magyar Centrum szervezésében zajló filmszemle fővédnöke a varsói magyar nagykövetség és a krakkói magyar főkonzulátus, fő támogatója a Nemzeti Filmintézet, lengyel részről pedig a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.