Déryné Program Sajtótájékoztató

A Déryné Program sajtótájékoztatója a Nemzeti Színházban.

Gepostet von Nemzeti Színház am Montag, 22. Juni 2020
Hirdetés

A Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat. A Színház mindenkinek jelmondattal egymilliárd forintból elindított programra kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények jelentkezhetnek a deryneprogram.hu oldalon a meghirdetett négy alprogramra.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Déryné Program elindítását másfél évtizedes előkészítő munka előzte meg. A program négy lábon áll: az első azon előadások sokasága, amelyeket felkínálnak a befogadóhelyeknek, a második új produkciók létrejöttének segítése, amelyek később az előadások címlistáját gazdagítják, a harmadik a Déryné Társulat, a negyedik pedig a kaposvári diákok vizsgaelőadásainak tájoltatása szerte az országban.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: a 14 fős Déryné Társulat, amely az idén nyárra tervezi első két bemutatóját, évadonként 4-5 előadás létrehozását és a program keretében folyó tájoltatását valósítja meg. A próbák egy hete zajlanak a Nemzeti Színházban, a társulat első bemutatója Herczeg Ferenc Déryné Ifjasszony című színjátéka, Vidnyánszky Attila rendezésében. Második premierként Berettyán Nándor állítja színpadra Petőfi Sándor János vitéz című művét.

Korábban írtuk

A társulat tagja Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Janka Barnabás, Széplaky Géza, Turi Bálint, továbbá gyakorlati idejét tölti a társulatban a kaposvári egyetem hallgatói közül Dánielfy Gergely, Gulyás Gabriella, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás.

Kis Domonkos Márk tájékoztatása szerint az Országjárás alprogramba március eleje óta 116 színház és társulat 381 produkcióval pályázott. A szakmai elbírálás után 41 előadás került fel az alprogram listájára, amely a Déryné Program honlapján érhető el. Hozzátette: ebből választhat majd az a 340 befogadó intézmény, amely jelezte, hogy szeretne előadásokat vendégül látni.

A Barangoló alprogramba eddig 31-en nyújtottak be jelentkezést, és hat produkciót választottak ki. Így a Forrás Néptáncegyüttes, az Óvóhely Kultúrbunker, a Szegedi Pinceszínház, a Színészek Kulturális Egyesület, a KOHO Egyesület és a Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkcióját támogatja a próbafolyamat költségeinek biztosításával és egy mentor kijelölésével a program.

Kis Domonkos Márk kiemelte, hogy az Országjárás és a Barangoló alprogramba is folyamatosan várják a jelentkezéseket.

A Déryné Programba való bekerülésről minden alprogram esetében a 9 tagú szakmai bizottság dönt, amelynek tagja Balogh Tibor, Kis Domonkos Márk, Kulcsár Edit, Nagy Gábor, Oberfrank Pál, Szedlacsek Emília, Szente Béla, Szigetvári József és Vidnyánszky Attila.