Hirdetés

A Hold utcai vásárcsarnok a legizgalmasabb kulináris helyszínek egyikének számított a fővárosban a járvány előtt. Volt itt prémium orosz bisztró; a Michelin-kalauz Bib Gourmand elismerésével kitüntetett egység; a Széll Tamás jegyezte Stand 25; Bíró Lajosnak négy más-más profilú egysége a pezsgőbártól a rusztikus magyar fogások mellett phót és tom ka gai levest kínáló Séf utcájáig, kiemelkedő kolbászsütő, bajor csülköző, és még sorolhatnánk. A csarnok jelenleg zárva, sorsával kapcsolatban elképzelések vannak ugyan, de amíg a turizmus újra meg nem indul Budapesten, aligha lesz itt pezsgő élet.

Annak viszont örvendhetünk, hogy az egyik legizgalmasabb, legbelevalóbb Hold utcai étkezde, a szintén Bíró Lajoshoz köthető Buja Disznó(k) új otthont talált magának a Fény utcai piac bejáratánál. A kínálat a megszokott: szalontüdő, rántott disznófül, kacsamáj, csirkecombfilé, lecsókolbász és a város talán legjobb rántott húsa, amelyről méltán zengett ódákat a sajtó. Ételeinkhez ihatunk remek pezsgőket, néhány minőségi magyar bort, derecskei almalevet vagy Estrella Damm sört.

A minap sikerült ide is eljutni, nem sokkal zárás előtt, a napi ajánlatból, a Stefánia vagdalttal kínált tökfőzelékből (2100 Ft) szerencsére még volt egy adag: a szántszándékkal szobahőmérsékleten felszolgált, retró ízesítésű, paprikamentes, kapros tökfőzelék kellemes emlékeket idézett, akárcsak a hasonló filozófia szerint készült vagdalt. Utána jött a flódni (900 Ft), ami szintén a műfaj méltó képviselőjének bizonyult.

A térkiképezés rusztikus, otthonos, a kiszolgálás kedves, az árak barátságosak: a Buja Disznó(k) hála istennek tényleg a régi, csak a helyszín változott.

Korábban írtuk