Hirdetés

A „magyar Versailles”-ként is emlegetett fertődi Esterházy-kastély a maga 126 szobájával hazánk legnagyobb barokk-rokokó műemlékegyüttese. Fénykora a XVIII. század végére tehető, amikor is „Fényes” Miklós herceg – pénzt nem kímélve – Európa egyik fontos művészeti és kulturális központjává alakította. Esterházy Miklós 1790-ben bekövetkezett halálát követően a fényűző rezidencia hosszú időre Csipkerózsika álomba merült, amiből csak 1902-ben ébredt fel, amikor is Esterházy IV. Miklós feleségével, Cziráky Margit grófnővel beköltözött az épületbe. Az asszonynak szívügye volt Eszterháza, így a házaspár megkezdte a kastély felújítását és a kert rendbetételét. 

Mivel a grófnő kedvenc virága a rózsa volt, az ő kívánságára készítette el a rózsakert terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf. Az 1908-ban átadott gyönyörű kert a II. világháború és az azt követő időszak alatt teljesen tönkrement, a rózsák kipusztultak, a támrendszerek összedőltek. A korabeli kertről készült egykori fényképek és leírások alapján a rózsakertet 2020 májusára helyreállították, a rózsaágyásokba 8000 rózsatövet ültettek Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített fajtákból. Ezeket az erősebb illathatás kedvéért idén német és angol termesztők által nemesített, folyton virágzó rózsákkal egészítették ki.

A parkban található egykori főkertészi lak, a most átadott Rózsaház, a tudományos dokumentációk alapján 1906-ban épült Hulesch Károly hercegi főkertész részére. Jelenlegi, teljes felújítása, és az épület körüli tereprendezési, környezetszépítési munkálatok mintegy 106 millió 821 ezer forintból valósultak meg, melyből a VELUX Alapítványok 80 millió 286 ezer, míg a magyar kormány 26 millió 535 ezer forintot biztosított. Ebből a 140 négyzetméteres épület teljes szerkezete újjászületett: kicserélték a tetőt és a födémet, de modernizálták a teljes gépészeti- és elektromos rendszerét is. Benne dísztermet alakítottak ki, amely a hozzá tartozó előkészítő helyiségekkel együtt kiállítások rendezésére, rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas. Renoválták továbbá a komplett homlokzatot, míg a tereprendezés során térkövet fektettek, füvesítettek, kerítést építettek, illetve számos új növényt ültettek el.   

– Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy az Esterházy név hallatán mindenkinek a fertődi kastély jusson eszébe. Most a Rózsakert kapta meg méltó, XXI. századi igényeket kielégítő, a környezetbe illeszkedő fogadóterét, amely rendezvényhelyszínként is kiváló – mondta az átadás alkalmával Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki megköszönte a VELUX Alapítványoknak és a Magyar Kormánynak a támogatást. 

Korábban írtuk

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, hogy bár „nehéz másfél éven vagyunk túl, minden válság egyben lehetőség is, amivel az Esterházy-örökség élni tudott, hiszen a kastélyban a Magyar Kormány sokmilliárdos fejlesztése van folyamatban. Emellett is minden olyan élményelem fontos, amely térségünk turisztikai vonzerejét erősíti. A XXI. századi igényeket kielégítő, megújult Rózsaház és környezete ezek közé tartozik. A járvány ideje alatt az Eszterháza Központ örökséghelyszínein folyamatos volt a munka a fejlesztések területén is, ami gazdaság sikeres újraindítását is segíti”. 

A Rózsaházat és megújult környezetét Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András templom plébánosa áldotta meg, de az átadón jelen volt XIII. Galántai Esterházy Antal herceg feleségével, Esterházy Svetlana hercegnével.