Fotó: Posztós János

Kilenc éven át tartó munka és összefogás eredményeként október 22-én, az intézményalapító Liszt Ferenc születésnapján rendezett ünnepélyes koncerten szólal meg újra a Zeneakadémia Nagytermében a magyar zenei élet egyik szimbóluma, a felújított Voit-orgona. Zenetörténeti és kulturális értékét jól mutatja, hogy ilyen kaliberű hangszerrel csupán a Yale Egyetem és a Csajkovszkij Konzervatórium büszkélkedhet.

Fotó: Posztós János

Az 1907-ben épült Voit-orgona rekonstrukcióját 800 millió forintos állami támogatásból valósították meg, a századfordulón épített, elektromos traktúrájú orgona minden részletében, korhűen újult meg.

Az eredeti budapesti orgona korának kiemelkedő orgonaépítője, a Voit & Söhne cég karlsruhei műhelyében készült, majd együtt épült a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri szecessziós épületével. A legendás hangszer négy manuálos, 74 regiszteres, több mint 4500 síppal. A felújításnak köszönhetően az orgonában a hangzásvilágot érintetlenül hagyva jelennek meg a modern orgonaépítészet vívmányai is, például a hangszín-kombinációk kezelését megkönnyítő számítógépes rendszer. Érdekessége, hogy a játékasztal a színpad bármely pontján felállítható, vagyis nem a historikus orgonáknál megszokott, hagyományos módon helyezték el.

– Az új orgona megidézi a múltat, de előre mutat. Egyszerre hordozza a komoly európai tradíciókban gyökerező múltat és Liszt szellemiségének nyitottságát, a megújulás képességét, amelyre iskolánk mindenkor törekedett. A hazai és külföldi művészeket, a jövő muzsikusnemzedékét egyaránt inspirálja majd az orgona – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Fotó: Fazekas István

A rekonstrukció ötlete Szabó Balázs, hazánk legmagasabban képzett orgonaszakértőjének fejéből pattant ki. 2008-ban fogtak hozzá az eredeti hangszer feltérképezésének, majd a Zeneakadémia Szenátusa 2010-ben, az intézmény főépületének rekonstrukcióját követően a Nagyteremben található, de a 60-as évek végétől más hangszerrel helyettesített Voit-orgona visszaállításának programja mellé állt. A döntést művészi, építészeti, műemlékvédelmi és orgonatörténeti szempontok is indokolták.

2014 novemberében a kormány határozatot hozott és 800 millió forintot adott a projekt támogatására. A rekonstrukciót a nemzetközi közbeszerzési eljárás eredményeként a kiváló referenciákkal rendelkező német Johannes Klais Orgelbau végezte, bevonták a munkába a hazai Aeris Orgona Kft.-t is, így koprodukcióban készülhetett el a hangszer, a Zeneművészeti Egyetem orgona tanszakának tanáraiból, műszaki és gazdasági szakembereiből álló szakértői bizottság felügyelete mellett. Az orgonaszakértői feladatokat Szabó Balázs Fassang László orgonaművész, a Zeneakadémia orgona tanszakának vezetőjével látta el, míg a projekt szakmai vezetője Lakatos Gergely főmérnök volt.

Fotó: Posztós János

Európában a budapesti a harmadik felújított és működő hangversenytermi Voit-orgona, a Zeneakadémia orgonája azonban minőségében, innovációs tartalmában, képességeiben messze megelőzi a heidelbergit és a prágait. Hangja elénk hozza a századforduló hangszereinek patináját, egy kiforrott stílus vívmányait. A Nagyterem méretéből és akusztikájából fakadóan a hangzás koncentrált, energikus és nemes. Hasonló kaliberű történelmi orgonával a világon mindössze két oktatási intézmény büszkélkedhet: a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és az amerikai Yale Egyetem.

A Voit-orgona rekonstrukciója a legfontosabb lépés volt annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modern kori orgonaoktatás követelményeinek. A hangszer méretéből, felszereltségéből és helyzetéből adódóan lehetőséget ad a teljes orgonairodalom koncertszerű megszólaltatására, beleértve az orgonát alkalmazó zenekari, kórus- és kamara műveket, ennek köszönhetően a zeneakadémista hallgatók a legmagasabb szinten sajátíthatják el az orgonaművészet mesterségbeli fogásait.

Az október 22-i ünnepélyes orgonaavatón Erkel, Liszt, Kodály, R. Strauss és Reger alkotásai mellett  egy kortárs mű is elhangzik: Szathmáry Zsigmond orgonista-zeneszerző erre az alkalomra szimfonikus orgonaversenyt íyrt. Az újjáépített orgonát az esten Ruppert István, Szabó Balázs, Pálúr János és Fassang László szólaltatja meg.

Az Orgonaavatót a Bartók Rádió és az M5 tévécsatorna élőben közvetíti, az Eurovízió és az Eurorádió rádió- és televízióállomásai pedig felvételről sugározzák. A rendezvény a Zeneakadémia Facebook-oldalán is követhető.