2007-ben fogadta el az önkormányzat azt a kulturális koncepciót, mely lehetővé tette a megújítást. Az állapotfelmérés után kiderült, az épületet teljesen át kell alakítani. Két dolgott biztosított az önkormányzat ehhez – emelte ki Népessy Noémi a múzeum szakmai irányítója – éspedig türelmet és pénzt. A múzeum 2008-ban uniós forrásból, az Alfa pályázaton elnyert pénzből valósította meg a terveket.

A Zichy kastély rehabilitációjának jelentőségéről szólt Szőcs Géza, az Oktatási és Kulturális minisztérium államtitkára. Mint fogalmazott, az a történelem, amiről Óbuda tanúskodik, egyben Európa történelme is. Erről mindenkinek többet kellene tudnia. Ezért ígéretet tett arra, hogy a kulturális tárca kiemelt fontosságú kérdésként fogja kezelni, nem csak a múltfeltárás feladatát, hanem Óbudát, mint ennek elsőrangú helyszínét.

Az ismertető füzetben olvasottakra reagálva leszögezte, „amíg a tárca rajta tartja a szemét” a múzeumon, nem fordulhat elő a 2008 előtti helyzet, hogy a múzeumon belüli kutatómunka eredményei publikálásának nem volt kialakult gyakorlata.

A megnyitást szimbolizáló nemzeti szalagot, Bús Balázs polgármesterrel közösen vágták át, majd a múzeum új tereit és tárlatát az érdeklődők előtt is szabaddá tették.

obuda.hu