Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Áder János köztársasági elnök (j) és a Corvin-lánccal kitüntetett Melocco Miklós szobrászmûvész az elismerés átadása után a Sándor-palota Tükörtermében 2018. március 12-én.
Hirdetés

– Ha körbenézünk most a világban, itt Európában vagy Amerikában, azt látjuk, hogy a konzervativizmus, a régi polgári értékek vesztésre állnak. Egy olyan kiváló szobrász, mint ön, mit érezhet akkor, amikor látja, hogy azok az emberek, akik korábban egy feltört szupermarketből szaladtak a lapostévével, most szobrokat döntenek?

– Minden ismétlődik csak, remélem, rövid idejű lesz ez a szakasz. Képrombolás is volt. Nem jó érzés, de én sosem éreztem jól magam ebben a világban. Amikor születtem, Hitler, Mussolini és Sztálin volt hatalmon. Utána Brezsnyevig enyhült csak a dolog. Magyarország Mátyás király alatt volt olyan erős, hogy csak a saját szempontjaira kellett figyelnie, és azokat érvényesíteni is tudta. És akkor az értelmiségi mit csinálhat? Van véleménye, de annyira nem tájékozott, hogy tudása is lenne. Úgy véli, hogy, de az gyenge dolog.

– De egy vezető értelmiségi véleményére azért szoktak adni az emberek. Az ön véleményére jobban odafigyelnek, mint a haveréra a kocsmában?

– Ez igaz, ennélfogva nehezebb is a dolgom. Mert többet számít, amit én mondok, mint az, hogy ezt képes vagyok felfogni. Az, hogy elszabadulnak nem vadonatúj, hanem nagyon friss dolgok, mielőtt még kikristályosodhattak volna. Ez a rengeteg agresszív kezdeményezés szerintem el fog múlni.

Korábban írtuk

A teljes interjút IDE KATTINTVA a Magyar Hírlap honlapján olvashatják el.