Hirdetés

Vidám az élet Dínomdánomországban. Uralkodója, Tóbiás király igencsak szereti a hasát, kedvence a palacsinta, abból is jó sok. Ezért aztán olyan lányt szeretne fia, Éliás királyfi feleségének, aki úgy tud megsütni hetvenhét palacsintát, hogy egy sem szakad vagy ragad. Ámde vannak, akik meghiúsítanák a nagy palacsintasütő versenyt, élükön Derelye főszakáccsal, aki korábban már több országot tönkretett és kifosztott rangért, előnyért, vagyonért bármire kapható rokonságával-pereputtyával, amely továbbra is a nagy étkű, de tompa eszű, megvezethető királyt akarja a trónon látni. Látja ezt Csöröge, a hűséges-becsületes bolond meg a nemes lelkű Éliás királyfi, és együtt megkísérelnek szembeszállni a birodalmat behálózó és megrontó bűnös korrupcióval. De vajon győz-e az igazság?

Kiderül az Újszínház múlt szombaton bemutatott A palacsintás király című zenés mesejátékából, melyet elsősorban gyerekeknek ajánl a teátrum, de nevetni vágyó felnőtteknek is felhőtlen szórakozást ígér az 1973-ban készült azonos című tévés mesejáték színpadi változata. Az előadás maximális tisztelettel nyúl az eredeti műhöz, amelyet annak dramaturgja, Fésűs Éva így fogalmazott meg: „A jóért, a boldogságért küzdeni kell. A jó nem magától győzedelmeskedik, azért tenni kell. A boldogság nem röpül csak úgy a szívünkbe. Nem tétlenkedhetünk. A jóért való küzdelmünket nem adhatjuk fel.” 

Ezen örök érvényű gondolatot hitelesen tolmácsolja az újszínházi adaptáció, kidomborítva a tohonya, csak a gyomrára gondoló Tóbiás király (ifjabb Jászai László) és a tisztességért, az országért áldozatra is kész, a bölcs Ákom-bákom udvari varázslónő (Esztergályos Cecília) útmutatása alapján feleséget keresni induló Éliás királyfi (Incze Máté) közötti jellembeli ellentétet. Aki akar, kortárs közéleti szereplőkre is ráismerhet az ármányos Derelye (Almási Sándor) alakjában, és a tévéjáték zeneszerzője, Tamássy Zdenkó által szellemesen használt, a színpadi változatban is felcsendülő Éliás, Tóbiás kezdetű gyerekdalban is találhat áthallásokat („kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot”). De aki tényleg csak felszabadító nevetésre vágyik, annak is garantáltan derűs szórakozást nyújt a pompás színészi játékkal előadott A palacsintás király.