Mindenkinek felelőssége és kötelessége a jelenlegi értékválságot valamilyen módon megfordítani – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Szochnut – The Jewish Agency for Israel által Arany Jeruzsálem címmel rendezett fotókiállítás megnyitóján a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Az államtitkár hangsúlyozta: hiba kétségbe vonni több ezer év hitét, vallásosságát, ahogyan nagy hiba kétségbe vonni három nagy világvallás egyikének-másikának jelenlététét a szent városban, Jeruzsálemben. Ezért fontos bizonyítani a most megnyitott kiállítással is, hogy él a város, Jeruzsálem ma is három világvallás központja – tette hozzá.
    
Soltész Miklós kifejtette: aki Jeruzsálem több ezer éves történetét ismeri, az tudja, hogy a zsidóságnak valóban szent városa a béke városa, és a lelkekben továbbra is főváros. Aki ismeri a Bibliát, tudja, hogy a kereszténység hogyan kapcsolódik ehhez a szent városhoz, és aki ismeri a történelmet, tudja, egy harmadik valláshoz is kötődik Jeruzsálem – mutatott rá.
    
Úgy vélte, a kiállítás jelzi, hogy ezt a történelmet mégis be kell mutatni, mert értékválság van Európában, sokan megtagadják gyökereinket, a keresztény-zsidó gyökereinket. Márpedig az a nemzet, az az ország, amely a vallását, hitét elveszíti, előbb-utóbb eltűnik a történelemben – közölte.    
    
Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete azt mondta: Izrael fővárosa a zsidók számára Jeruzsálem, ez a város a zsidó élet központja, és jó lenne, ha ezt a nemzetközi közösség is elfogadná.    
    
A diplomata közölte: Jeruzsálem több ezer éves történelemre tekint vissza, spirituális felemelkedés és sok tragédia helyszíne is. A zsidó vallásban, kultúrában Jeruzsálem mindenki előtt nyitott város, az igazságosság, a béke központja – fogalmazott.  
    
A nagykövet szerint Jeruzsálem vallástól függetlenül mindenkinek szent, egyúttal élő város is, amelynek pillanatait örökíti meg a kiállítás.    
    
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kiemelte: az elmúlt pár hónapban több olyan világpolitikai nyilatkozat történt, amely megkérdőjelezte a zsidóság és Jeruzsálem kapcsolatát, ezért született meg a kiállítás gondolata, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad szem elől veszteni a történelmiséget Jeruzsálem vonatozásában.    
    
A megnyitón, amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett, a rabbi azt mondta: spirituális értelemben még mindig vannak, akik szerint szellemi szeméttel eltüntethetők a történelem nyomai, holott Jeruzsálem három világvallás legszentebb városa, és a zsidóságé volt először a történelemben. Innen indult el minden a zsidó hagyományban, zsidók mindig is laktak Jeruzsálemben az elmúlt háromezer évben, és ami még fontosabb: sosem felejtették el a várost – hangoztatta.
    
A szervezők közlése szerint a kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa Jeruzsálem, a három világvallás szent helyének kapcsolatát a zsidósággal és Izraellel. Mint írták, az UNESCO végrehajtó tanácsa „a történelmi tények ellenére” elfogadta azt a határozatot, amely „megkérdőjelezi a zsidóságnak a jeruzsálemi Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő kapcsolatát”. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban kijelentette, hogy az 1949-es tűzszüneti, zöldvonal mögötti területen a zsidó jelenlét jogtalan, ez alapján például a Jeruzsálem óvárosi negyedében lakó zsidók nem kívánt telepeseknek számítanak – közölték. 
    
Hozzátették: a kiállítás ezen állásfoglalásokra reflektál Angyal László, Arató Mátyás és Szabados Attila képeivel.

(MTI)