Gróf Grassalkovich Antal alapította az idővel szőlőültetvényekkel bővült birtokot a XVIII. század második felében, a Hatvani-Deutsch család virágoztatta fel a bortermelést a XIX. és a XX. század fordulóján, a rendszerváltozás után, 1999-ben az egri Gál Tibor készítette el az első minőségi borokat Nagygombosról, 2009-ben a Tokaj-Hegyalján méltán hírnevet szerzett Barta család vásárolta meg a mátrai pincészetet, mely az utóbbi években nagy lendülettel megújult. Átalakították, korszerűsítették az összesen 90 hektárt kitevő ültetvényeket, hamarosan kezdődik a műemléki védettségű birtokközpont renoválása, és új, fiatalos arculatot kaptak a borok címkéi is.

Hirdetés

Fotó: DrKuktart

A Nagygombos Borászat kiemelt figyelmet fordít a rozékra. A Mátra klímája kiválóan alkalmas az ezek alapanyagául szolgáló ropogós savú, magas minőségű szőlő termelésére, Barta Anna szaktudása és magabiztos ízlése pedig garancia arra, hogy az általa megalkotott borok igazi élményt nyújtanak a fogyasztóknak. A csinos ifjú borász a sötétebb tónusú, hosszabban héjon tartott, szolid alkoholfokú, az átlagosnál hosszabban érlelt, adalékanyagoktól mentes, elegáns és kifinomult rozék mestere, legyen szó a Játékos névre keresztelt merlot-zweigelt házasításról vagy a kékfrankosból készült tételről.

A Barta Pince kétszintű portfóliót kínál a fogyasztóknak. Az alapborok – ide tartozik az említett rozék mellett az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös nevű házasítás – új címkéit Laki Eszter grafikus, dizájner könnyen felismerhető, letisztult, minimalista stílusban álmodta meg, részben megtartva, de a korábbi arculathoz képest kevésbé hangsúlyozva a pincészet (és az annak otthont adó mátrai település) neve által kínált poénmt, a gombot, amit az egyes tételekhez igazodó markáns színek kísérnek.

A Nagygombos Borászat prémiumborai Barta Anna neve alatt kerülnek forgalomba. Ezek között található a gamay noir rozé és – a Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító borászatáról lévén szó – a Kárpát-medencei fajtákból, hárslevelűből, kékfrankosból vagy kadarkából elkészítendő Magna bor, valamint a borász bizonyos kísérleti tételei. Ezek arany- és földszíneket egyaránt használó címkéin meghatározó motívum az erdei pinty. Nem csak azért, mert szép és változatos hangú, kedves énekesmadár, hanem azért is, mert e faj sajátossága, hogy a fiókák az apjuktól tanulnak énekelni, és minden pinty az apjától tanult dallamot örökíti tovább az utódaira – ahogy Barta Anna is sokat köszönhet édesapjának, Barta Károlynak. Hagyomány és megújulás ilyképp egyszerre jellemzi a Nagygombos Borászatot, mely így a borvidék útkereső átalakulásának is fontos szereplője.