A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében zajló legnagyobb filmes seregszemlének, a Magyar Mozgókép Fesztiválnak három város, Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthon 2024. június 12. és június 15. között. A filmes élmények mellett a rendezvény megannyi zenés programot is kínál.

A fesztivál nyitónapján, azaz június 12-én este tíz órakor a veszprémi FOTONban Dj Elf gondoskodik a jó hangulatról, aki mások mellett fellépett már Oliver Heldensszel, a Kraak&Smaakkal, a Stereo Mc’s-szel, de Iggy Pop előtt is. Eklektikus szettjeiben most előkerül a hip-hop, a diszkó, de egyéb elektronikus zenei műfaj is. Másnap este ugyanitt egy igazi kuriózum várja majd a nézőket: Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmjét, a Rabmadár-t vetítik le, élő zenei kísérettel. A mai napig nagyon modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja, egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta. A FOTON további programjai között szerepel június 14-én a magyar, a román és a cigány zenét ötvöző Koszika-duó koncertje, illetve Nagy Anikó Mária és Lukácsy György az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című műfajt teremtő alkotásának vetítése is. Június 15-én este hattól Szirtes Edina Mókus lép színpadra, őt követően pedig a tejszínhab.zenekart ismerheti meg a közönség. Az öttagú formáció tagjai közül négyen a Színművészeti Intézet hallgatói, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila tanítványai, míg egyikük a Zeneakadémiára jár. A zenekar célja, hogy Arany János, Petőfi Sándor, William Shakespeare, Georg Büchner örök érvényű szövegeit a konvenciók megkerülésével, modern hangon szólaltassa meg. Ugyanitt este kilenc órakor az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a Hot Jazz Band A magyar film hőskora címmel ad koncertet, utána pedig DJ titzkrisztián kizárólag vinyl (bakelit) lemezekről szórakoztatja a közönséget.

Június 14-én délután öt órakor a veszprémi Filmio Fröccsteraszon több mint húsz dal kíséretében Cseh Tamás élettörténetét meséli el Vecsei H. Miklós Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán, majd este hét órától a Kaláka, fél tíztől pedig a Budapest Bár ad koncertet.

Hirdetés
Korábban írtuk