Hirdetés

A Magyar Nemzeti Galéria, amely az elsők között reagált a tavaly kihirdetett veszélyhelyzetre, és gyakorlatilag pillanatokon belül virtuálisan bejárhatóvá tette a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című állandó kiállítását, azóta is folyamatosan bővíti online elérhető kulturális tartalmait.

Most, a Múzeumi kalandozások otthonról című kezdeményezésük keretében számos online foglalható, a múzeum Zoom platformján elérhető programlehetőséget kínálnak látogatóiknak. A közel egyórás, különböző témakörökben előre meghirdetett tárlatvezetések mellett azonban lehetőségünk van általunk választott időpontra is bejelentkezni. 

1, Rippl-Rónai József és a századforduló művészete

Jóllehet mára Rippl-Rónai József a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja, ám azt a kalandos utat, mely Kaposvárról Munkácsy Mihály műtermébe és a legnagyobb Párizsi szalonokba vezetett, talán kevesen ismerik. Az online túra során mindemellett megtudhatjuk többek között azt is, hogyan vált Rippl-Rónai a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselőjévé.

2, Palotából múzeum

A Magyar Nemzeti Galéria amellett, hogy a hazai képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény, sokkal több, mint egy kiállítóhely. Az, hogy miként lett az egykori királyi palotából múzeum, és hogyan alakult az épület több évszázados története, a Palotából múzeum című online tárlatvezetésen kiderül. 

Korábban írtuk

3, Várábrázolások XIX. századi magyar remekműveken

A várak évszázados történelme, a robusztus falak között élők titkos, mitikus múltja és legendája mindig is vonzotta a hétköznapi embereket. A téma művészeink, köztük a XIX. századi festők fantáziáját is megmozgatta. A virtuális vár-túra során most betekintést nyerhetünk változatos képzeletvilágukba, és megismerhetjük az egyes várakhoz kapcsolódó asszociációikat is.

4, Borzongás és művészet

A kifejezetten felnőtteknek szóló tárlatvezetés a művészet eszközeinek segítségével járja körbe az ember halálhoz való viszonyát, félelmeinek sokféleségét. A középkortól egészen napjainkig átívelő online (nem csak) képzőművészeti kalandozás eközben olyan kérdésekre is megpróbál választ adni, hogy a szorongás és a borzongás ellenére, miért szeretjük mégis mesterségesen átélni ezeket a félelmeket a különböző horror- vagy thriller filmeken keresztül, vagy mennyiben határozza meg félelmeinket az adott kor adott társadalma? 

A fenti kiemelt online programokon túl a galéria új, digitális tartalmai lehetőséget kínálnak, hogy elmerüljünk Szinyei-Merse Pál Majálisának világában, közelebbről is megnézzük annak színeit és apró részleteit. De több évtizedig tartó restaurálási munkálatok után újra teljes pompájában láthatjuk a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és leggazdagabb díszítésű, késő-gótikus szárnyas oltárát, miközben bepillanthatunk az Összetartozunk. A Trianon előtti Magyarország rajzban elbeszélve című kiállítás képeibe is.