Igényes szórakozást kínáló, változatos műsorral várják a zenebarátokat a szegedi városháza egyedi hangulatú udvarán július 24-től, ahol az idén is megrendezik a Muzsikáló Udvar címet viselő programsorozatot – tájékoztatta a szervező a Filharmónia Magyarország Nkft. az MTI-t.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen, a nagyszabású produkciók mellett, igényes programokat kínáljanak a nézőknek.

A koncertek sora kedden este az 1980-ban, főiskolát, illetve Zeneakadémiát végzett művészekből alakult Budapest Ragtime Band fellépésével indul. A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása. Az együttes régi zongorakottákat porolt le, a ragtime-okat pedig nyolc-, tíztagú együttesre hangszerelték át. Később a műfaj slágerei mellé dixieland- és szvingmelódiákat, valamint virtuóz hangszerszólókat vettek műsorukba.

A következő estén a Talamba ütőegyüttes invitálja zenés föld körüli utazásra a közönséget, akik a koncerten átélhetik az afrikai törzsek pezsdítő ritmusait, a spanyol dallamok szenvedélyességét, valamint a balkáni népek zenéjének sokszínűségét. Az est vendége Tabatabai Nejad Flóra lesz.

A hónap utolsó napján Gájer Bálint Swing’n Pop című estjével vendégszerepel a szegedi városháza udvarán. A többi közt 2016 novemberében megjelent második önálló lemezéről ad elő dalokat, így elhangzanak majd klasszikus szvingdalok, latinos lüktetésű szerzemények és popslágerek is.

Több mint egy évtizede a városházi nyári koncertek visszatérő vendége a szegedi Fool Moon, a pop-a cappella műfaj legnépszerűbb hazai képviselője. A csapat augusztus 3-án a Singer Street együttes társaságában lép föl, amelynek repertoárjában négy énekhangra hangszerelt, közismert dzsessz- és szvingfeldolgozások szerepelnek.