Múlt szombaton a budapesti Szent István-bazilika előtti téren este nyolc órakor különleges összművészeti program várta az érdeklődőket. Az MVM Zrt. idén negyedszerre rendezte meg az MVM ZENERGIA 2019 névre keresztelt szabadtéri zenei koncertjét, amelynek hívószava ezúttal is a fúzió volt: az egyedülálló eseményen egyszerre találkozott klasszikus és könnyűzene, muzsika és jótékonyság, mindezt pedig látványos fényvetítés tette igazán maradandó élménnyé.

Hirdetés

A Bősze Ádám szokásosan profi, szakszerű és könnyed műsorvezetésével levezényelt este örömteli bejelentéssel vette kezdetét. Az MVM elnök-vezérigazgatója, Kóbor György kihirdette az egy hónapig, augusztus 1–31. között zajlott jótékonysági szavazás nyertesét. Az akció keretében az mvmzenergia.hu internetes oldalra látogatók három szervezet közül választhatták ki azt az egyet, amelyikhez a háromezer forintos ülőhelyek, azaz az úgynevezett támogatói jegyek értékesítéséből származó összbevétel került. A közel kétezer szavazó több mint fele a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, EGYMI és Kollégiumra adta le a voksát, amely intézményben kétszáznál is több mozgáskorlátozott gyermek oktatását, nevelését, mozgásfejlesztését, gondozását végzik elhivatott szakemberek, országos lefedettséggel. Az összegyűlt pénzről szóló elismervényt Locsmándi Lajos igazgató vette át, és elmondta, hogy valószínűleg eszközvásárlásra fordítják majd.

A bazilika előtti tér eddigre, az ingyenes állóhelyeknek és az arra járó turistáknak is köszönhetően, szinte teljesen megtelt, és kezdetét vette a túlzás nélkül a magyar komolyzene legnagyobb „sztárjait” felvonultató koncert. Nyitóprodukcióként a Zenergia-koncertek egyik ötletgazdája és lelkes szervezője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Liszt 2. magyar rapszódiáját adta elő, majd Gyémánt Bálint gitárművésszel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával kiegészülve a Queentől a Bohemian rhapsodyt játszották el különleges hangszerelésben. Utána következett a Zeneakadémia rektoraként és hárfaművészként is világszerte elismert Vigh Andrea szólója, aki a másodikként előadott Esz-dúr keringővel a laikusok számára is bebizonyította: a hárfa hangzása nemcsak éteri, hanem incselkedő, vicces, játékos és dinamikus is lehet.

Az est további részében hasonló magas színvonalú tételek következtek. A fúzió jegyében például Miklósa Erika a könnyű­zenei fesztiválok állandó és nagyon kedvelt együttese, a Margaret Island Ringató című dalát énekelte el szintén Sárközy Lajosék kíséretével, majd egy „Mozartot nyomokban tartalmazó” Szakcsi Lakatos Béla-átirat Éj királynőjét is hallhatott tőle a közönség. A zenészek – a már felsoroltakon kívül Pálfalvi Tamás trombita-, Snétberger Ferenc gitár- és Devich Gergely gordonkaművész – szólóprodukciói mellett a Zenergia-koncert másik énekese Harcsa Veronika volt. Talán az este legszebb pillanatait is neki köszönhették a nézők: Edith Piaf La vie en rose című dala új értelmet nyert rendkívül tiszta előadásában, amit a bazilika homlokzatára vetített kinyíló, majd elhervadó rózsalugas képei még jobban megemeltek. A fényvetítők munkája egyébként is dicsérendő: az egyes zeneművekhez színekben, mintázatban és ötletekben is jól illeszkedő installációk nem elnyomták a színpadi produkciókat, hanem alázattal kiemelték azok hangulatát, szépségét és értékeit.

Biztosan állíthatjuk tehát, hogy az MVM egyedülálló ZENERGIA koncertsorozata idén is elérte a célját: a fúziós szemlélet révén közelebb vitte a klasszikus zenét a tömeg alapján arra nagyon is vevő hétköznapi emberekhez, és egyben kézzelfogható segítséget nyújtott ott, ahol tényleg van kire, mire fordítani a támogatást.