A rendszerváltás huszadik évfordulója különösen tükröződik az idei augusztus 20-i kitüntetésekben – mondta az államfő az elismerések átadásakor az Országgyűlés kupolatermében.

Bár a törvény szövege szerint a köztársasági érdemrend nagykeresztje olyan teljesítményért lenne adható, melyet már az új demokratikus Magyarországban vittek végbe, az elismerés azokat is megilleti, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek érdemeket – mondta Sólyom László a kitüntetések átadásakor. Az államfő a miniszterelnök előterjesztésére Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak adta át a legmagasabb állami kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét. Németh Miklós a rendszerváltás békés véghezvitelében, valamint a vasfüggöny lebontásában játszott kiemelkedő szerepért részesült az elismerésben. A fogadás után újságírók előtt beszélt a páneurópai piknik évfordulójáról és arról is, hogy akármilyen kormány is jön: kemény kihívásokkal kell szembenéznie.

A köztársági érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést kapta mások mellett Fischer Ádám karmester, az operaház főigazgatója, Kósáné Kovács Magda volt miniszter, volt uniós képviselő és Rubik Ernő építészmérnök-tárgytervező.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült mások mellett: Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Buda Béla orvos-pszichiáter, Csötönyi Pál Sándor mesteredző, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Horváth Jenő ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke, Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője, és Rainer M. János történész.

(MR)