Tudta ön, hogy a magyar pezsgő maga a történelem? A szót először gróf Széchenyi István írta le 1830-ban megjelent Hitel című munkájában, az első hazai pezsgőgyár azonban már 1825-ben létrejött Pozsonyban, és számos további követte.

A XX. század elején már mintegy 8 millió palackos erjesztésű különlegesség készült Magyarországon az elegáns italból, s ezzel Franciaország mögött a hazánk a világ második legjelentősebb pezsgőnagyhatalma volt.

A kommunizmus azonban e téren is jelentős pusztítást végzett, manapság évente nagyjából mindössze 250 ezer palackos erjesztésű pezsgő készül Magyarországon. Jelentős lemaradást kell tehát behozni. Szerencsére az utóbbi évek kedveztek a hazai minőségi pezsgőkészítésnek, a helyes jogszabály-módosítások nyomán mennyiségileg még nem, de a színvonalat tekintve egyre inkább versenyképesek a magyar termelők a legnagyobb külföldi nevekkel is.

A magyar pezsgő olyan érték, amire méltán lehet büszke minden honfitársunk. Aki tudja, azért, aki kételkedik, annak pedig azért érdemes ellátogatni a Pezsgő Június Nagykóstolóra, ahol minderről nagy merítésben is megbizonyosodhatunk. A tematikus kóstolókra szakosodott Winelovers rendezvényszervező csoport által jegyzett seregszemlén mindezt nemzetközi összevetésben tehetjük, hiszen több mint 30 hazai és 40-nél is több külföldi pezsgőház 150 fölötti pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja az érdeklődőket. (Ez utóbbiak készítési technológiája eltér a pezsgőétől, hiszen a szénsavtartalom nem az erjedés során keletkezik, hanem azt utólag adják hozzájuk.)

A rendezvény főtámogatója a dél-balatoni Garamvári Pincészet, mely egymaga 7 pezsgővel lesz jelen az eseményen. A nagyszabású bemutatón a Borkollégium díjtalan Pop-Up School előadásain igazi különlegességeket lehet kóstolni, a tokaji Demeter Pincészet pezsgőjét (e műfajban a legdrágább hazai alkotást) maga Demeter Zoltán kínálja majd, de a híres olasz Gancia pezsgőház tételei, valamint a Törley rozépezsgői is jelen lesznek.

A külföldi felhozatal is izgalmasnak ígérkezik, többféle eljárással készült – prosecco, cava, crémant – pezsgők mellett újvilági stílusú nedűk is terítékre, azaz pohárba kerülnek. Argentína, Ausztrália, Ausztria, Dél-Afrika, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Új-Zéland egyaránt bemutatkozik a magyar pezsgőkedvelőknek. A Winelovers külön standon mutat be három tradicionális eljárással készült angol pezsgőt, melyek a hozzáértők elismerését világszerte kivívták. Kiemelt figyelmet kap a legendás Champagne, ahonnan külön térítés ellenében 40 különböző pezsgőt lehet kóstolni, köztük a már-már mitológiai magasságokban tisztelt Dom Pérignont. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus szakmai vezetésével mesterkurzus keretében megismerhető 9 champagne-i pezsgőház 9 különböző évjáratból (2002-től 2010-ig) való pezsgője.

A Pezsgő Június Nagykóstolóra június 10-én 14 és 22 óra között kerül sor a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) Bővebb információ: www.pezsgojunius.hu

Á.B.