A váráról méltán híres gyönyörű klasszicista stílusú belvárossal rendelkező település nagy álma valósult meg azzal, hogy sok egyéb fejlesztés mellett végre 2009-ben 823 millió Ft értékű közberuházással a kedvelt turista célpont, a sümegi vár rekonstrukciója is megindult párhuzamosan a tövében található püspöki palotával. Országos jelentőségű partnereinek köszönhetően a megfelelő pénzügyi forrás mellett nem anyagi jellegű támogatás is áll a projekt mögött. A város olyan szolgáltatókat és intézményeket nyert meg a projekthez, mint a Veszprémi Színház, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt. a helyi érdekeltségű Hotel Kapitány Wellness Hotel, vagy a vár üzemeltetője, a Castrum 50 Kft.

Az előkészületi munkálatok lezárulása után a hónap elején több fejlesztési program összekapcsolásával kezdetét vette a vár, a várköpeny, valamint a történelmi belváros komplex műszaki, építészeti, arculati és funkcionális megújítása, a vár és a város összekötése.

A városvezetés célja, hogy a vár és a városközpont megújulásával egy többfunkciós közösségi, turisztikai életszínteret hozzon létre, ahol interaktív szolgáltatások segítségével az ide látogató turisták és a helyben lakók szórakozva ismerkedjenek meg a múlt és a jelen értékeivel.

A projekt megvalósulását követően egy modern szemléletű, interaktív szolgáltatásokat tömörítő turisztikai központ jön majd létre, amelyek új módszerek bevezetését, fejlesztését, népszerűsítését helyezi előtérbe. A fejlesztés során kialakításra kerül egy látogatóközpont, egy várkávézó, valamint egy rendezvények, workshopok, csapatépítő tréningek megrendezésére alkalmas multifunkcionális terem. Ugyanakkor a várhoz kapcsolódó, a családok, a fiatalok számára vonzó programokról, illetve már meglévő programok továbbfejlesztéséről is gondoskodnak majd a fejlesztés keretein belül. Ilyen például a Gyermeknapi vártámadás, az élő történelemóra, a több napos lovag és apródképző tábor megrendezése, a középkori mesterségek és fegyverek interaktív bemutatása, kipróbálása, a Históriás Történeti Játszóház létrehozása a várkertben.