A fesztiválszervezőknek nem kis erőfeszítésébe tellett, hogy a Nagyszínpad esti fellépőinek, a Basement Jaxx-nek és a N.O.H.A.-nak a teljes technikáját átköltöztessék az A38 sátorba, ahol biztonsággal meg lehetett tartani a koncerteket a szeles, esős időjárás idején. A közönség viszont türelemmel fogadta a kényszerszünetet: az A38 sátor dugig megtelt, miközben a színpadi stáb azon dolgozott, hogy minél hamarabb kezdődhessenek a bulik a zárónap fellépőivel. Így csupán másfél órával csúszott a Basement Jaxx koncert. A kedvezőtlen időjárás miatt baleset nem történt a fesztiválon.

„Utcai ruhában” majd’ hatezres nézősereg előtt

A brixtoni duó és vagány fekete vokálosaik rengeteg fellépőruhával készültek a szombati produkcióra, viszont az új helyszín miatt sok öltözködésre nem maradt idő, hiszen a közönség csak arra várt, hogy felpöröghessen. A koncert a nagyszínpadnál kisebb, zárt sátorban még különlegesebb hangulatúvá vált: a fellépők nem csak átvitt értelemben, de fizikailag is villámgyorsan eltűntették a távolságot a színpad és fesztiválozók között. Felix Buxton és Simon Ratcliffe elfoglalták helyüket a pult mögött, a vokál pedig azonnal felvonult, hogy a közönséget minél gyorsabban elsodorhassa a világ egyik legpörgősebb zenéje. A koncert előtt még felmerült, hogy a produkció csak DJ-set lesz a költözés miatt, végül a csapat nem bánta meg, hogy az élő show mellett döntött, hiszen így folyamatosan együtt rezdülhetett a fesztiválozókkal. A koncert legelejétől a legvégéig élő, kétirányú kapcsolat alakult ki a színpad és a nézőtér között, a csapat és a közönség egymást pörgette fel egyre magasabb fordulatszámra. A vokál-lányok gyakorlatilag az egész színpadot energia-mezővé változtatták.

Drum and bass újratöltve

A magas fordulatszámot a N.O.H.A. koncertjén sem kellett nélkülözniük a fesztiválozóknak. Szűk egy órányi technikai szünettel követte a cseh-német-spanyol-amerikai csapat a Basement Jaxx-et, és MC Chevy azonnal az ujja köré csavarta a közönséget – ezen a koncerten is körülbelül 4 perc alatt tűnt el a távolság a színpad és a nézőtér előtt.

A csapat bemutatta, hogy mit lehet kezdeni a drum n bass-szel 2009-ben. A N.O.H.A. az alapokat frissíti fel, Minerva Diaz Perez énekhangja, az elektromos nagybőgő, a számtalan szaxofon egész különleges módon épül rá a lassan két évtizede tömegeket mozgató törtütemekre. A műfaj újjászületésének lehettek tanúi a fesztiválozók tegnap éjjel az A38 színpadán, és az is kiderült, hogy a N.O.H.A. nem „egyszámos” együttes, és nem egy műfajban dolgozó csapat: a kemény alapokon túl a világzene motívumai is nélkülözhetetlen elemei a shownak. A rádiók újabb és újabb slágerekre készülhetnek, a hegyaljások pedig arra, hogy még felbukkanhat Tokaj vidékén a kiváló csapat.

Nirvana törtütemen

Harmadikként követte a záróest fellépői közül Adam Freeland a N.O.H.A-t és a Basement Jaxx-et. Az angol DJ-nek nem kellett küzdenie a késői időponttal: hiába kezdődött éjjel 2 körül a show, a nézőtér nem ürült – nem véletlen, hogy Adam egészen reggel hatig bombázta törtütemek közé csempészett rock és grunge himnuszokkal a hegyaljásokat.

Bár Adam végig a pult mögött maradt, gondoskodott arról, hogy egy pillanatra se veszítse el a kapcsolatot a fesztiválozókkal. Olykor talán teátrálisnak tűnő mozdulatai még jobban bevonták a hegyaljásokat a show-ba. Háromszor próbálta abbahagyni a műsort, de közönsége mindannyiszor elérte, hogy visszatérjen a pult mögé. Reggel 6 óra körül csupa mosolygós ember indult a sátrak felé, és a mosoly ma dél körül is az arcokon virított, ahogy sátrakkal, hálózsákokkal megpakolva elindultak az ország különböző szegleteibe a tokaji négynapos happeningről. Viszont most kaptuk a hírt, hogy Adam Freeland tovább maradna Tokajban, mert annyira jól érezte magát.