Ma mutatták be a nyilvánosságnak azt a dagerrotípiát, amely 1852-ben készült Kossuth Lajosról. A képet a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg 2014-ben indított Értéktár programjának keretén belül. 

A felvétel az amerikai Bostonban készült, Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes fotográfusok közös műtermében. A dagerrotípia Hawes leszármazottainál pihent hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, míg egy amerikai–magyar műgyűjtő, Novomeszky János rá nem akadt. A hazai szakemberek 2002-ben már megtekinthették a képet az Egyesült Államokban, ám Novomeszky János halálával eltűnt a felvétel, s csak 2015-ben bukkant fel újra. Ekkor vásárolta meg a rendkívül értékes képet az MNB, s a Nemzeti Múzeumban helyezte letétbe.

Dr. Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Fotótárának vezetője a demokrata.hu-nak elmondta, hogy sok dagerrotípia készült Kossuth Lajosról élete során. De ez a legjobb, kifejezetten művészi érzékkel fotografált ábrázolás róla. Olyan portré, amely tükrözi Kossuth személyiségét, s még mindig azt a férfit mutatja, aki az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vezéralakja volt. A felvételen egyenesen az objektívbe, azaz a néző szemébe tekint. Ezért kapta most a dagerrotípiát bemutató kiállítás a Nézz Kossuth szemébe címet.

Dr. Lengyel Beatrix szerint több másolat is készült e képről – a dagerrotípiát nem lehet sokszorosítani, csak reprodukció útján másolható –, ezeket a felvételeket a magyar szakemberek is jól ismerték eddig, de most a valóban becses és nagy eszmei értékkel is bíró eredeti felvétel került a múzeumba.

Egy másik, értékes és érdekes tárgyi emléket is bemutatott ma délelőtt az MNM. A márciusi ifjak egyik alakjának, Oroszhegyi Józsának a poharát, amelyet fogsága idején faragott a bécsi Josephstadtban, ahol rajta kívül még számos magyar forradalmár és szabadságharcos raboskodott. A pohárnak nincs köze a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjához, azt Oroszhegyi késői leszármazottai adományozták most a múzeumnak.

sinkovics