A nagy érdeklődésre való tekintettel november 4-ig, a forradalom leverésének napjáig meghosszabbította nyitva tartását a józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark, amely interaktív kiállítással hozza közelebb a látogatókhoz az 1950-es és 1960-as évek Magyarországát.

A szervezők közleménye szerint a Horváth Mihály téri helyszín egy olyan kulturális és közösségi színtér, ahol a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai is megelevenednek, emléket állítva a forradalmi eseményeknek csakúgy, mint a korabeli hétköznapoknak, amelyekben 1956 hősei éltek.

Október 29-én, szombaton Minden ami retro címmel szerveznek programokat a Pesti Srácok Emlékparkban: Kovács Tibor, a retrofodrász az ötvenes évek stílusának és divatjának megfelelően igazítja a vállalkozó kedvűek frizuráját, míg Szerényi Gábor retrografikus korhű stílusú portrékat készít.

Nemes Nóra vezetésével retrófőzés is lesz, olyan hiány- és ínségételeket – például stercet és kullogót – bemutatva, amelyeket az ötvenes évek háziasszonyai jól ismertek, a ma emberének azonban már különlegesség számba mennek. Délután a Magyar Tartalékosok Szövetségének hagyományőrző tagozata korhű ruhákban és fegyverekkel életképeket ad elő a forradalmárok mindennapjairól, majd a szombati program zárásaként Utasi Pétertől, a Fonó táncház oktatójától lehet elsajátítani a palatkai táncok alaplépéseit.

November 2-án vetítik a Horváth Mihály téren Stefka István A fehérballonos című dokumentumfilmjét a Kossuth téri sortűzről, míg november 4-én ugyancsak Stefka István Dózsa Lászó színművész, 1956-os forradalmár életét bemutató kreatív dokumentumfilmjét láthatja a közönség.

A kulturális programok mellett közéleti beszélgetés is várja az érdeklődőket október 28-án, pénteken: egyéb témák mellett a Kádár-korszak magyar megítéléséről és a jelenlegi médiaviszonyokról rendeznek vitát Puzsér Róbert kritikus és Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője részvételével.

A Pesti Srácok Emlékparkot november 4-én, pénteken Átlátszó víz legyen… címmel Cseh Tamás emlékkoncert zárja, amelynek főszereplői Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert színész, zenész lesznek, akik a jól ismert, egyedi hangulatú dalokat saját stílusukra átszabva mutatják be. Az esten több ritkán hallott dal is felcsendül – olvasható a közleményben.

Az ingyenes programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

MTI