Hirdetés

Volt-e Magyarországon egyáltalán kommunizmus? Sok-sok fiatal képtelen lenne válaszolni erre a kérdésre, és ha szüleitől-nagyszüleitől hallott is valamit erről az időszakról, nem tudná tartalommal megtölteni. 

Kovács Attila történész kötete ezen próbál segíteni, elszakadva a tankönyvek felületességétől, elsősorban a fiataloknak ajánlva művét. A történetet Marxnál kezdi, igaz, ez csak a bevezetés, hiszen a kommunizmus hazai históriája több mint száz éve, 1919 márciusában indult. A szerző kellő részletességgel, korabeli idézetekkel és egyéni sorsokon keresztül is ábrázolja a kommün borzalmait, amelyek aztán sok esztendővel később, a Rákosi-érában is folytatódtak, sőt, főként szellemi, politikai, ideológiai értelemben, a Kádár-rendszerben is jelen voltak. Nemzetellenesség, vallásellenesség: ezek voltak a magyarországi kommunizmus fő csapásvonalai, és igencsak aktív örökösei is ezen az úton járnak napjainkban. Nemcsak megtorlásokról, számonkérésekről szól azonban e könyv, hanem kitekint a kultúra és a sport világára is, bemutatva, hogy e dimenziókban milyen károkat okozott a kommunizmus elferdített ethosza. 

A rengeteg fénykép, az illusztráció közben megkönnyíti a szöveg értelmezését, a kötet végén található, életrajzokkal kibővített lista pedig felsorolja a magyarországi kommunizmus emblematikus alakjait. Itt végre széttöredezik például hamis legenda is, amelyet Ságvári Endre halála köré szőtt a baloldali történetírás.