A köztévé nézői élőben követhetik az MTV mindkét csatornáján az állami és egyházi ünnep eseményeit, így a Kossuth téri zászlófelvonást (9.00), a honvédtiszti eskütételt a Hősök teréről, benne a köztársasági elnök ünnepi beszédével (11.00), illetve a Clark Ádám téri aratófelvonulás eseményeit (15.30). A hagyományoknak megfelelően az MTV élőben közvetíti a Szent Jobb körmenetet (17.00) és a tűzijátékot (21.00) is. A teljes műsorfolyam közel hétszáz percet tesz ki, az élő közvetítés online is nyomon követhető a www.hirado.hu oldalon.

A nemzeti ünnep kommentátora, Nagy György az idén a köztévé egész napos műsorfolyamának felelős szerkesztője is: „Ebben az évben más lesz az MTV ünnepi programja, mint amit megszokhattunk. Ez a nap az egész országban, így nálunk is az összefogás jegyében telik majd. Az MTV adománytárgyakat gyűjt egy ináncsi óvodának, amelynek eredeti épülete életveszélyessé vált, az új épület viszont a mi adományaink nélkül csak üres falakkal várná a kicsiket szeptemberben.”

Augusztus 20-án a stúdióban Jegyes-Tóth Kriszta és Süveges Gergő buzdítják a cégeket és magánszemélyeket az adakozásra, a stúdióban népi iparművészek különféle tárgyakat, foltvarró művészek pedig faliképet készítenek az óvoda számára. A műsorban összeállítást láthatnak a nézők az augusztus huszadikák történetéről, és a nap folyamán többször kapcsolják az ináncsi óvodát, ahol Fiar Sándor műsorvezető tudósít az adománygyűjtés állásáról.

Az adományokat az MTV munkatársai mindkét helyen 9-től 19 óráig várják, 19-én a köztelevízió óbudai gyártóbázisa (Kunigunda útja 64.) előtt, 20-án pedig Óbudán és a Szabadság téren. A fővárosi rendezvényekre érkezőket arra kérik, hogy olyan játékokat, ruhaneműket vigyenek magukkal, amelyeket a családi karácsonyfa alá is odatennének. Az összegyűjtött tárgyakkal az MTV teherautója elindul a hátrányos helyzetű térségbe, és az adományokból több falu gyermekintézményének jut majd.

Az MTV várja a Nap pillanatait, vagyis az ország különböző pontjain élők fotóit is az ünnepről MMS-ben a +36 30 248-88-88 mobilszámra. A fotókból a nap végén montázst láthatnak a tévénézők.

A központi ünnepségek záró eseménye, a tűzijáték után a filmeké a főszerep az MTV képernyőjén. Az m1-en A Társulat című műsor nyerteseinek előadásában láthatják az István, a királyt 21.40-től, majd 23.45-től Bereményi Géza Hídemberét sugározza az egyes csatorna. Az m2 Palásthy György filmdrámáját, a Retúrt adja, az 1996-os keserédes road movie-ban olyan színészóriások játszanak, mint Sinkovits Imre, Agárdy Gábor és Bárdy György. Az m2 ezt követően 23.30-tól Móricz Zsigmond Komor Ló című novellája alapján írt Hortobágy című filmet tűzi műsorára Eperjes Károly főszereplésével.