Fotó: MTI
Hirdetés

„Az egésznek olyan hatása van, mintha valami észak-koreai fesztiválon járnánk, ahol a szórakozni vágyók akkor is kénytelenek a kedves vezető szavait hallgatni, amikor csak szimplán jól szeretnék érezni magukat” – olvasható az Index erősen paranoid cikkében. Mindezt azért, mert a soproni VOLT Fesztivál nagyszínpadán, két fellépő között olykor látható volt a Terror Háza Múzeum által készített, a rendszerváltás harmincadik évfordulójáról megemlékező kisfilm, amelyben egy öt másodperces részlet erejéig felhangzik a beszéd, amit Orbán Viktor Nagy Imre újratemetése alkalmából mondott annak idején, sürgetve a szovjet katonák kivonulását.

Az online lap szerint 7-8 percenként ismétlődött ez a bizonyos videó. Ez már csak azért is érdekes, mert mi a fesztivál teljes első napját és estéjét a helyszínen töltve egyszer sem futottunk bele. A nem a saját térfelén található orgánumokat folyamatosan fake news-médiumoknak tituláló Indextől azonban senki nem vette a fáradságot, hogy tájékozódjon a valós helyzetről, noha több kollégájuk is a rendezvényen múlatta az időt. Ehelyett inkább hisztériakeltő módon, a tényeket gátlástalanul eltorzítva olvasóik hergelésébe fogtak, és nem telt bele egy órába sem, hogy csatlakozott hozzájuk a 444, a 24.hu és a többi ellenzéki portál.

A demokráciát féltő és az aggodalmaskodásban egymásra licitáló írások visszatérő eleme, hogy a VOLT szervezői a hirdetéssel éppen akkor csapták arcon a magyar valósággal vendégeiket, amikor azok a legkevésbé sem lettek volna kíváncsiak erre. Azt sugallták így a cikkek, mintha a fesztiválok egyébként hazánkban és a világ más pontjain a safe space kategóriájába tartoznának, azaz soha semmiféle politikai állásfoglalás nem jelenne meg a kapukon belül. Az kevésbé zavarta az említett újságírókat, hogy például a fiatal rapper, Krúbi a dalszövegeiben és fellépésein nyíltan kritizálja a jelenlegi rendszert, és mintha arról is megfeledkeztek volna, hogy mások mellett Gyurcsány Ferenc személyesen is végighaknizta korábban a nyári fesztiválokat. Utóbbit a Facebook-felhasználók szerencsére nem felejtették el szóvá tenni, az ellenzéki kommentelők viszont rögtön azzal védekeztek: az exminiszterelnököt és társait csak az hallgatta végig, aki akarta, nem kényszerítették rá mindenkire a látványát óriási kivetítőkön keresztül.

Fotó: MTI
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Hegyalja Fesztiválon 2005-ben, ahol Legyél sikeres a politika világában! címmel tartott fórumot

A kommentháborúban az az aprócska tény sem zavarta őket, hogy a videónak egyáltalán nem volt semmiféle aktuálpolitikai töltete vagy célja, hanem csak megemlékezett egy pártszimpátiától és oldaltól függetlenül fontos magyar történelmi fordulópontról. Hogy mindebben Orbán Viktornak is volt része, mindenki számára nyilvánvaló: a Hősök terén elmondott beszéde a rendszerváltás emblematikus pillanata lett, olyasféle jelkép, mint 1956 kapcsán a lyukas zászló vagy a ledőlő Sztálin-szobor. És bár a látogatók nagy része mindezt tökéletesen értette, a teljes ellenzéki média a végletekig küzdött, hogy azt a látszatot keltse: a miniszterelnök egyetlen mondata képes lenne nukleáris töltetként romba dönteni a bulihangulatot, szétporlasztani a koncertélményt, sőt, talán még a jó pénzért csapolt sör áldásos hatásaiból is rögtön kijózanodott, aki csak meghallotta.

A közösségi oldalak felhergelődött hozzászólói végül azon értetlenkedtek, miért nem szedte rögtön mindenki a sátorfáját, és indult tüntetőleg haza, beleértve a maradásukkal az „orbáni rezsimet legitimáló és támogató” zenészeket is.

Természetesen nem kellett hozzá egy nap sem, hogy színre lépjen a legény, aki egyedüliként van talpon a vidéken. Nem, nem az amerikai Black Eyed Peas popbandából emelt szót valaki. De még csak nem is a Tankcsapda mondta le felháborodásában a koncertjét, hanem a színész, rapper Molnár Áron, azaz noÁR bojkottálta nyilvánosan – és meglehetősen látványosan – az eseményt. Őt egyébként nem is zenei előadóként hívtak Sopronba, hanem egy apró sátorban, a program jellegénél fogva nyilván nem tízezreket vonzó nyilvános beszélgetés résztvevőjeként lett volna jelen. NoÁR videóban üzent a valódi fellépőknek, arra kérve benne őket, hogy koncert előtt, után vagy közben skandálják a mikrofonba a „propagandamentes fesztivált” felszólítást, amely nyelvtörővel azonban végül tudtunkkal senki nem próbálkozott.

Az ellenzéki sajtó mindeközben nem állt meg az Észak-Korea-párhuzamnál, rögtön beindult a szokásos összeesküvés­elmélet-gyártás is. Eszerint a rendszerváltásos reklámfilm megjelenése kapcsolatban állhat azzal, hogy Orbán Ráhel még évekkel ezelőtt gyakornokként a Sziget szervezői irodájánál dolgozott. És ha már belelendültek a vegzatúrába, a 24.hu azt is megírta, hogy a miniszterelnök lánya feltűnt a VIP-zónában, oldalán egy Chloé dizájnertáskával, amely akár hatszázezer forintba is belekerülhetett. A lap később egy olvasói levél hatására kénytelen volt helyreigazítást közölni, mert az említett darab valójában egy magyar tervező munkája, ám nem mulasztották el nagystílűen hozzátenni: „ennek az ára is tízezres nagyságrendű”. Talán csak egy hipermarket füles zacskóján nem találtak volna fogást, bár a „műanyagmentes július” miatt valószínűleg akkor is járt volna Orbán Ráhelnek minimum a fekete pont.

A többnapos lejáratókampányra végül a VOLT főszervezője, Lobenwein Norbert is kénytelen volt válaszolni. Facebookon közzétett reakciójában nehezményezte, hogy az újságírók a rendezvényen való személyes tájékozódás helyett manipulatív, gusztustalan módon belerúgtak egy nekik eleve ellenszenves produkcióba.

Orbán Viktor beszédet mond Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén

–  Az idei VOLT-on azt éltem át, hogy pár napra két, párhuzamos világ épült fel Magyarországon. Az egyikben felhőtlenül érzik jól magukat tízezrek, a másiknak az az érdeke, hogy befeketítsen egy 27 éve sikeres fesztivált, azon dolgozik, hogy a fél országnak olyan képet mutasson róla, amiből a jelenlévők egészen mást látnak. Ezzel persze sikerült elérni, hogy pár tucatnyi troll elárassza az esemény közösségi felületeit, és minden megnyilvánulásunkra bántó kommentekkel tegye tele. Szívből gratulálok hozzá! – szól az írás egy, természetesen már a megjelenésekor ízekre szedett részlete.

Talán tényleg szerencsésebb lett volna a szervezőknek másként reagálniuk a történtekre, és az egyenlőség jegyében egyéb politikusok beszédeit is megfuttatni a kivetítőkön. A Cypress Hill és a Slipknot fellépése között lejátszott Gyurcsány-féle őszödi stand up garantáltan még jobban felpörgette volna a hangulatot.