Hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti Borászati Kutatóintézete eddig nemzetközi és hazai elismerést nyert borokkal vívott ki tekintélyt magának. Idén ősztől pedig „pezsgő hangulatot” is teremt hazánk legrégibb universitása. Az itókákat a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven találhatjuk meg a polcokon. Az intézet első pezsgője a Nadír 63 (Zenit) 2017. De mit is takar ez a név? A zenit ismert csillagászati kifejezés: az égbolt tetejét jelenti, a nadir pedig az alját. A pezsgő átalakulásának folyamatára utal mindez. Arra, mikor a szőlő a Zenitről, azaz a szőlőhegyről alászáll a birtok legmélyebb pontjára, a pincébe. A nadírra. Ötletesen beszédes címkézés 63-as száma pedig a tengerszint feletti magasság-különbséget fejezi ki a Szentmiklós-hegyi főépület és a Pázmány Péter utcai pince között. Méterben.

Az itóka déli napfényben ázott zöldes-sárga színében Helios hatalmát tisztelhetjük. Gyöngyözése folyamatos és kitartó. Illatában az érett körte, őszibarack és egzotikus fedezhetők fel. Ezek mellé társul a hagyományos eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája, s az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízek világa. Lecsengése hosszú és krémes.

Nem meglepő ez a kiváló minőség, hiszen remek referenciája van a „mesternek”. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a pécsi borrégió középpontja. Hatvankilenc esztendeje, 1949-ben jött létre. Fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában 30 hektár szőlőültetvénnyel, nagy, 300 éves pincével és akkreditált laboratóriummal bír. Az 1500 tételből álló szőlőfajta gyűjtemény Európa második legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Az intézet a magyar nemzeti tradíció folytatója és az ágazat hazai tudáscentruma. A Nadír 63 pedig ennek méltó bizonyítéka.

Korábban írtuk