Fotó: MTI/Kovács Attila, illusztráció

Pénteken rendezik meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor döntőjét, amelyben tíz produkciót láthatnak a nézők.

Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos, az idei zsűri egyik tagja az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy a műsor népszerűsége érzékelhetően megnőtt a 2012-es indulás óta és nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvend.

Személyes tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy külföldi fellépésein több ízben találkozott olyan sokadik generációs magyar gyerekekkel, akik a műsor hatására kezdtek el népitáncolni vagy magyarul tanulni, ezzel erősítve magyarságtudatukat.

Kiemelte, hogy a tavalyi gyerekévad után még a zsűri számára is meglepő volt, hogy milyen sok egyéniséget fedeztek fel idén is, a műsor hét hete alatt. Hozzátette, a műsorban leginkább a szóló produkciók tudnak érvényesülni, amelyeknél elsősorban a technikai tudást, a szenvedélyt értékeli a zsűri.

A döntőbe került a Cickom Énekegyüttes, Horváth Áron, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, Albert Csaba, a dusnoki Aprók Néptáncegyüttes, Erdélyi Luca, a Sarjú Banda, Molnár Bence, a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes és a mérai Cifra Néptánccsoport

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István.

A műsorban 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket: külön versenyeztek az énekes szólisták és énekegyüttesek, a hangszeres szólisták és zenekarok, a táncos szólisták és táncospárok, valamint a néptáncegyüttesek.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer rendezi meg a tehetségkutató versenyt.

MTI