Fotó: operett.hu
Hirdetés

Az előadást a Magyar Táncművészeti Egyetemmel (MTE) közösen állítják színpadra, a főszerepekben az egyetem végzős növendékeit is láthatja majd a közönség. A produkcióban közreműködik a Budapesti Operettszínház Balettkara és Zenekara Pfeiffer Gyula vezényletével.

Az Operettszínháznak van törzsközönsége, amely jogosult arra, hogy az általa legkedveltebb színházban is lásson balettprodukciót – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla főigazgató a darabot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A főigazgató beszélt az önálló balettprodukció fontosságáról, a művészek motiválásáról, valamint a fiatal művészek Operettszínházba vonzásáról is.

Harangozó Gyula elmondta, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Budapesti Operettszínház stratégiai együttműködési megállapodásának eredményeképpen 70 gyereket tudott bevonni a Diótörő színpadra állításába.

A gyerekek így megszerezhetik a színpadi gyakorlatot, megtanulják azt a színpadi mozgást és jelenlétet, amelyet az Operettszínház művészei magas fokon űznek – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy elsősorban színpadi előadást szeretett volna létrehozni, amelynek a cselekményét bárki könnyen követheti, és leköti a gyerekek figyelmét.

Az álom és ébrenlét ellenpontját a darabban úgy érzékelteti, hogy a mai gyerekek ízlésvilágának megfelelően, az általuk ismert tárgyak segítségével mutatja be a valóságot, s így meg tudta őrizni az értékes koreográfiát, mint például a Hópelyhek tánca vagy a Rózsakeringő.

Apáti Bence balettigazgató elmondta, hogy mintegy 30 éve nem volt önálló balettest az Operettszínházban.

Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora azt emelte ki, hogy a produkcióban fellépő növendékek nagy részének ez lesz az első nagyszínházi repertoár-élménye, ezért is nagy lehetőség ez számukra.

Volf Katalin, az MTE művészeti vezetője azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek ezzel a fellépéssel életre szóló élményt kapnak.

A két felvonásból álló Diótörőben Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra, Ottlik M. Laura, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa és Szelényi Dorka mutatkozik be. Diótörő hercegként Gallai Zsolt és Sík Milán, a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosai, valamint Somai Valér lép színpadra.