Hirdetés

Az Ybl Miklós tervezte Bakáts téri római katolikus templom évtizedek óta lesújtó látványt nyújtott, megfeketedett, romos falain még a háborúk nyomai is látszottak. Szerencsére elpusztítani nem sikerült annak idején ezt az impozáns neoromán stílusú építményt, így nemrégiben lehetőség nyílt arra, hogy eredeti állapotának megfelelően helyreállítsák. A főként az épület külsejét érintő munkálatok több mint egy éve, 2018. április 4-én indultak el, és nemrégiben fejeződtek be. Az eltelt időszakban felújították a homlokzat téglás és kőburkolatos részeit, a tetőszerkezetet, a toronysisakot, a templomkertet és az altemplom egy részét is.

A szigetelést is elvégeztük, így a talajvíz már nem jelent veszélyt többé. Egy speciális technikát alkalmaztunk, ezért szükségessé vált az épület belső mozaikpadlójának cseréje is. Az altemplomban a falakat is rendbe hoztuk, a mennyezeti freskók restaurálása azonban csak a következő ütemben fog elkészülni – mondja Kruppa Gábor építész, a projekt felelős tervezője.

Hozzáteszi, a Bakáts téri plébániatemplom az egyik olyan múlt századi ékessége Budapestnek, ami épen maradt: kovácsoltvas és kőből készült díszítőelemeit, valamint ablakdíszeit emiatt könnyen rekonstruálni tudták. A legnagyobb kihívást a munkálatok során a toronysisak helyreállítása jelentette, mivel ahhoz az egész épületet fel kellett állványozni.

A templom falazata tarkaságából adódóan igazi különlegességnek számít, a mai modern kemencékkel ugyanis csak egyszínű téglákat lehet gyártani.

Szerencsére ma már egész Budapesten gázzal fűtenek, ezért nem kell attól tartani, hogy az épület hamar bekoszolódik. Ráadásul a falakat egy műgyantát is tartalmazó vízlepergető anyaggal kentük le, így az időjárási viszonyok sem befolyásolják olyan jelentősen az állagukat – fogalmaz az építész.

Ez különösen fontos az Assisi Szent Ferenc plébániatemplom esetében, mivel annak falazata egy könnyen faragható sóskúti kőből készült, ami jóval érzékenyebb, mint a süttői mészkő. 

A templombelső megújulásához szükséges restaurátori kutatások befejeződtek, hamarosan elindul a munkálatok második fázisának tendereztetése. Ha az is megvan, indulhat a felújítás következő fejezete, amelynek során helyreállítják a díszítőfestést, restaurálják a Lotz-freskókat, a templom padjait, szobrait, kegytárgyait, és új világítótesteket helyeznek el.