Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az április 6. és 8. között lezajlott megmérettetésre, Magyarország egyetlen nemzetközi versenyére rekordmennyiségű, 643 mintát neveztek be 17 országból (hazánk mellett Ausztráliából, Brazíliából, Csehországból, az Egyesült Államokból, Grúziából, Horvátországból, Libanonból, Luxemburgból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Spanyolországból, Svájcból, Uruguayból.)

Az 50 fős zsűri három nap gondos és elmélyült munkával – többek között a bármilyen internetes kapcsolódású eszközzel használható WineCompass borbíráló szoftver alkalmazásával – összesen 5 nagyaranyat, 83 aranyérmet, 111 ezüstérmet és 26 különdíjat osztott ki. A színvonalat és a verseny kiélezett voltát jelzi, hogy a benevezett borok több mint 60 százaléka elérte az ezüstérmes ponthatárt (a maximálisan adható 100 pontból 84 pontot), ám mivel a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szabályzata szerint minden kategóriában csak a minták 30 százaléka kaphat érmet, a ponthatárokat ennek megfelelően módosították.

Az ünnepélyes díjátadóval egybekötött eredményhirdetésen Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, a VinAgora Borversenyt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. első embere az eredményeket elemezve felhívta a figyelmet, hogy igen jól szerepeltek a nem tipikusan kékszőlő-domináns borvidékek vörösborai, töretlen a rozék népszerűsége, és kiemelkedőnek bizonyultak a 2015-ös évjárat tételei.

A 20. VinAgora Nemzetközi Borversenyen Andreas Ebner 2015-ös pécsi cabernet franc-ja, a Liszkay Borkúria 2015-ös cabernet sauvignonja, a Fodorvin Családi Pincészet 2018-as mindszentkállai chardonnay-ja, az Angyal Borászat 2015-ös Üzenet Top Selection furmintja, a Schieber Pincészet 2016-os Tabu kékfrankosa, a Tiffán’s Pincészet 2013-as Elysium merlot-ja, a Szentpéteri Borpince 2018-as olaszrizling válogatása, a Haraszthy Pincészet 2017-es pinot noirja, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2018-as sauvignon blanc-ja és a Petrányi Pince 2015-ös syrah-ja bizonyult a maga kategóriájában a legjobb fajtabornak.

Különdíjat kaptak a legalább 15 mintát beküldő országból származó, legmagasabb pontszámot elért aranyérmes borok, idén egy brazil, egy cseh, egy román és egy uruguayi tétel.

A VinAgora Borversenyen a termelőket is elismerték. A poharak készítésével foglalkozó Csonka és Fiai Kft. által a legeredményesebb családi pincészetnek felajánlott különdíjat a szekszárdi Fritz Borház kapta. A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borász, az egri Besenyei Klára munkássága előtt tisztelgett, a VinCE Magazin a VinAgora felfedezettjének, a  villányi Riczu Tamásnak járó különdíjat adta át.

A Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége, a VINOFED különdíjait a legmagasabb pontszámú csendes, száraz borok nyerték el, jelesül fehér kategóriában az Angyal Borászat és Szőlőbirtok 2015-ös Üzenet Tokaji Furmint Top Selectionje, a rozék közül Riczu Tamás 2018-as rozéja, a vörösök sorából pedig az ausztrál Wakefield/Taylors Wines 2016-os St Andrews Shiraza.

A Champion-díjakat az egyes kategóriák öt legmagasabb pontszámot kapott borának újbóli kóstolása és bírálata után osztotta ki a zsűri. A legjobb csendes fehérbornak a Besenyei Borház 2014-es Rajnai-Tramini Superiorja bizonyult, rozé kategóriában a Koch Borászat 2018-as Frisch Rosé Cuvée-je nyert, a vörösök között pedig a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2016-os Pannonhalmi Infusiója diadalmaskodott. A pezsgők sorában a brazil Vinícola Aurora pincészet Aurora Espumante Brut tétele végzett az élen, a felvidéki J&J Ostrožovič 2017-es Saturnia Muškát žlty tétele lett a legjobb természetes édes bor, a legkiemelkedőbb botritiszes bornak pedig Kiss István 2005-ös tokaji aszúeszenciáját ítélte a zsűri.