Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Gyakori jelenség: az egyre korosodó együttesek történetének végére már szinte odaképzeli a pontot a közönség, amikor váratlanul ismét lemezt adnak ki, koncertkörútra indulnak. Hasonló cipőben jár a Depeche Mode, amely 2017. május 22-én a budapesti Groupama Arenában lép színpadra.A zenekar népszerűségére jellemző, hogy bár még fél esztendő választ el fellépése időpontjától, az alignéhány hete árult jegyekből már csak mutatóban maradt néhány. Mi lehet a titkuk?

Rövid válasz lehet, hogy az egykori brit újhullám (new wave) műfaj képviselőiként az 1970-es évek végén divatos szintetizátor alapú zenével indultak, és bár ez a vonal napjainkra már a múlté, nagy túlélőként ők tartják életben e jelentős időszakot. Hasonlattal élve, mintha a pop irányzatú Beatles lépne fel még életben lévő tagjaival, vagy a rockban nyomuló Rolling Stones állna színpadra.

A csapat kezdeti korszakát csupán Andy Fletcher gitáros, Martin Gore basszusos és Dave Gahan énekes képviseli, társaik többször is változtak. Kitartó és következetes munkával a ’90-es évekre már stadionokat töltöttek meg fellépéseikkel, a belépőjegyeket mindig, ahogy mostanában is, órák alatt elkapkodták. A Depeche Mode óriási koncertkörutakat szervezett, amelyek sokszor száznál több fellépésből álltak világszerte.

Világjárásaikat követő több éves kihagyásaik alatt sem feledkeztek meg közönségükről. Korábbi lemezeiket remix (újrakevert) formátumban jelentették meg, napjainkban pedig Video Singles Collection címmel 55 klipjük felújított változatát jelentették meg három DVD-n. Ha szűnni nem akaró sikerük titkát kutatjuk, mindenképp dalaik műfaji gazdagságát kell kiemelni, ezekben a szintetizátorok gépies zaja dallamos lírai részletekkel, olykor szimfonikus hangszereléssel vegyül.

Spirit című új stúdiólemezükre 2017 elejéig még várni kell, ahogyan májusig a zenekar három év kihagyás után történő színpadra lépésére is. A koncertkörút címe Global Spirit, amiben a zenekar a fenyegető ivóvízhiányra szeretné felhívni a világ figyelmét. 

Magyarországon sem ismeretlen az együttes. Budapesten 1985. július 23-án léptek fel először, majd három-öt évenként visszalátogattak, Dave Gahan szólóban is.

Legsajátosabban a 2006-os esztendő alakult, amikor márciusban és júniusban a teljes zenekart láthatták a magyar fővárosban (az első koncertre olyan gyorsan elkapkodták a jegyeket, hogy második időpontot tűztek ki), míg legutóbb 2013-ban a Puskás Ferenc Stadionban mutatták be műsorukat.

Szakács Gábor