Fotó: facebook.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Miért?

Nem azért, mert az egyik legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajtánk, bár ennek is oka van: minden termőtájon emlékezetes bort ad. Amiért viszont nagyon is érdemes sűrűn ismerkedni és barátkozni vele, az az a különleges tulajdonsága, hogy jól felismerhető, de nem tolakodó fajtajellege mellett áradóan, gazdagon képes tolmácsolni a termőhely talajtani és klimatikus adottságait, azaz a terroirt.

A boldog időkben, vagyis a kifinomultságot is eltipró ízléstelen-igénytelen kommunizmus előtt legkedveltebb és legelismertebb fajtáink egyike volt. A lelketlen kolhoz-tömegtermelés hitvány proliborrá alacsonyította, megbecstelenítve makulátlan hírnevét. Az elmúlt 30 évben viszont gondos gazdák hozzáértő alkotóműhelyeiben bebizonyította, hogy ha esélyt kap, ragyog, vibrál, örömet okoz. Győztes fajta, melynek közvitézei hűséggel szolgálják a mindennapokat, főtisztjei pedig a jeles alkalmak, nagy ünnepek feledhetetlen vendégei lehetnek.

Nem véletlenül szerepel e fajta immár hagyományosan a tematikus borbemutatók szervezésére szakosodott Winelovers Csoport éves eseményeinek sorában. Az Olaszrizling Október a borkedvelők magasan jegyzett ünnepe minden esztendőben.

Az idei Olaszrizling Október Nagykóstlóra 2019. október 12-én 14 és 22 óra között kerül sor a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébert körút 43-49.) A nagyszabású seregszemlén tizennégy borvidék – Badacsony, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Eger, Garam-mente (Felvidék), Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somló, Neszmély, Pannonhalma, Tolna, Zala – több mint 80 borászat kínálja mintegy 250 olaszrizlingjét, de rajnai rizlingekkel is találkozhatnak az érdeklődők – izgalmas tapasztalat a két, szőlőtanilag, azaz ampelográfiailag csak névrokon fajta borainak összehasonlítása. Az Olaszrizling Október Nagykóstoló keretében ezúttal is lesznek közérthető boros gyorstalpalók, úgy nevezett pop-up-schoolok, és 10 gasztronómiai kiállító is kínálja portékáit.

Az eseményről bővebb információ az www.olaszrizlingoktober.hu és a Facebookon található.