Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Az eseményen a publicista kategóriában Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa, újságíró kategóriában pedig Swendt Pál, a Magyar Nemzet belpolitikai szerkesztőségének munkatársa vehette át az elismerést.

A tavaly alapított díj célja, hogy olyan újságírók munkáját ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságíró szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is.

Az elismerést odaítélő kuratórium tagja Nagy Katalin, a Kossuth rádió vezető szerkesztője, Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, valamint Gajdics Ottó, a KarcFM és a Szabad Föld főszerkesztője, a Jótollú magyar újságíró díj tavalyi díjazottja.

Ez a díj elsősorban a bátorságról szól – hangsúlyozta köszöntőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója, hozzátéve, hogy egyik idei díjazott sem az utóbbi tíz évben kezdte a szakmát és nem az utóbbi tíz évben lett bátor.

Gajdics Ottó méltatásában Szentesi Zöldi László széleskörű érdeklődését és tájékozottságát is kiemelve arról beszélt, hogy a díjazott azok közé tartozik, akiknek „soha nem voltak problémái az identitásával”. Szentesi Zöldi László „minden mondatán átsüt a magyar nemzet sorsa iránti felelősség, a haza feltétel nélküli szeretete, az anyanyelv ápolása és a szülőföld tisztelete” – fogalmazott Gajdics Ottó, aki a nemzetpolitika szószólójának is nevezte pályatársát.

Néző László Swendt Pált méltatva kiemelte, hogy a díjazott a jobboldali, polgári-konzervatív magyar újságírás egyik nélkülözhetetlen alapembere. A korábban bűnügyi tudósítóként dolgozó újságíró a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Napi Gazdaság, a Magyar Idők, majd az újjáalakult Magyar Nemzet nélkülözhetetlen munkatársa volt – ismertette.