Az idei támogatást egy, a TV2-vel közösen szervezett nagyszabású jótékonysági TV Gálaműsor keretében adta át a Danone Kft., az Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért Egyesületnek, amelyen keresztül a bakonybéli Oktatási Centrum felépítését támogatja. A vállalat támogatása mellett, a jótékonysági TV Gála során tett nézői felajánlások egyrészt a daganatos beteg gyermekek rehabilitációjának elősegítésére, másrészt pedig a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat tagintézményeinek korszerűsítésére és a klinikai táplálkozási program megvalósítására kerülnek felhasználásra. A TV Gála keretében, többek között Schell Judit színművésznő, Szinetár Dóra színművésznő, Für Anikó színművésznő, Szentpéteri Csilla zongoraművész, Koós János énekes, Beleznay Endre színművész és Kiss Balázs kalapácsvető olimpiai bajnok ösztönzi majd adakozásra a nézőket, a műsorban pedig fellép Tóth Gabi, Jamie Winchester, Caramel, Zolee és a KGB és a Budapest Bár.

A 12. éve működő „Tegyünk együtt a Gyermekekért” program keretében, a Danone Kft. immár 9 éve és az idei támogatással együtt több, mint 245 millió forinttal támogatta, a daganatos beteg gyermekek rehabilitációját valamint az egészséges klinikai táplálkozásukat segítő kezdeményezéseket.

A támogatásból az onkológiai és rehabilitációs központok a korábbi években életmentő orvosi eszközöket és berendezéseket vásároltak meg, 3 évvel ezelőtt a Danone Kft. kezdeményezésére azonban útnak indítottak egy átfogó Klinikai Táplálkozási Programot, amelyhez mind a 9 magyarországi gyermekonkológiai és rehabilitációs központ csatlakozott. A Klinikai Táplálkozási program keretében, az elmúlt években az onkológiai központok lerakták egy olyan, táplálkozási program alapjait, amely képes a daganatos betegségben szenvedő gyermekek egyedi igényeihez és adottságaihoz igazodva, de egységes szakmai protokollok alapján segíteni a gyermekek kezelés alatti egészséges táplálkozását.

E táplálkozási program országos szintű elterjesztésében és meghonosításában lesz kiemelkedően fontos szerepe a Bakonybélben felépítendő Oktatási Centrumnak. A Centrum telkét a „Tegyünk együtt a Gyermekekért” programban tavaly összegyűjtött támogatás felhasználásával az Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért már megvásárolhatta, a 2010. évi támogatásból pedig elkezdődhet a várhatóan 2 évig tartó és mintegy 150-200 millió forint összköltségű építkezés.

„Gyermekeink jelentik a jövőt, életünk értelmét és lényegét. Az idei támogatást azért a Bakonybéli Oktatási Centrum felépítésére ajánlottuk fel, mert a centrum fontos szerepet tölt majd be beteg gyermekek megfelelő klinika táplálkozásának kialakításában. A most átadott támogatás egy összefogás eredménye, amelyért köszönet illeti a fogyasztóinkat, a programot évek óta kezdeményezést támogató minisztériumokat, önkormányzatokat, dolgozóinkat és a programot évek óta támogató közéleti személyiségeket” – mondta Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolati igazgatója.

Elkészültét követően, az új Oktatási Centrum egy turnusban 25-30 daganatos beteg kisgyermek és családja számára nyújt majd lelki gondozást és terápiát, mindemellett pedig egységes szakmai irányelvek és protokollok szerinti gyermekonkológus szakember, terapeuta valamint nővérképzést is folytat majd.

„Magyarországon a Bakonybéli Oktatási Centrum lesz az első olyan létesítmény, amely együtt látja el a daganatos betegségekben szenvedő, vagy felgyógyult gyermekek lelki rehabilitációját valamint a gyermekonkológus szakemberek, terapeuták valamint szülők egységes szakmai irányelvek szerinti képzését a táplálkozás terén is” – mondta Magyari Beck Eduárd, a Leukémiás és Daganatos Gyermekért Országos Szövetség elnöke. „Köszönjük a Tegyünk Együtt a Gyermekekért program támogatást, amely immár közel egy évtizede segíti ezt a nemes ügyet” – tette hozzá Magyari Beck Eduárd.

Az itt folyó szakmai munka révén, az új létesítmény a Magyarországon daganatos betegségekkel kezelt vagy utókezelt mintegy 2.000 gyermekek egészséges társaik közé történő visszailleszkedését, valamint egészséges klinikai és otthoni táplálkozását segíti majd.

„A daganatos gyermekek rehabilitációjának történetében a Bakonybéli Oktatási Centrum létrehozása az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés. Beteg gyermekek és szüleik találkozhatnak majd itt sorstársaikkal és képzett pszichológusok és terepeuták segítségével dolgozhatják fel a daganatos betegségek okozta lelki traumát. A gyermekeknek itt megmutathatjuk azt, hogy ebből a betegségből is van kiút és hogy felgyógyulva Ők is teljes életet élhetnek. Ebben segít, minket immár évek óta a Tegyünk Együtt a Gyermekekért program.” – Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társaságának elnöke.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermektranszplantációs Központja, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház gyermekonkológia osztálya valamint a bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

A „Tegyünk együtt a gyermekekért” program az idén is Tiszteletbeli Nagykövetként támogatja számos híresség, köztük Szentpéteri Csilla, Csisztu Zsuzsa, Pásztory Dóra, DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila, KIKI, azaz Patkó Béla, Rókusfalvy Pál, Egerszegi Krisztina, Pásztory Dóra.

A kezdeményezésnek az idén is elvi támogatója a korábbi 3 minisztérium utódjaként létrejött Humán Erőforrás Minisztérium, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

További információ kérhető: www.tegy.hu