Jó úton halad az emberi jogok fejlődése Magyarországon, félő azonban, hogy a válság és a vele együtt járó hatások ennek a kedvező folyamatnak a megtorpanását eredményezik – fejezte ki aggályait dr. Szabó Máté köszöntőjében a Siketek Világnapján megtartott nemzetközi konferencián az Európai Ifjúsági Központban. Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa szerint az igazságos teherelosztást kell előtérbe helyezni és az emberi méltóság nem csökkenhet a válság miatt.

A felszólalók sorát Greg Dorey követte, aki a brit külpolitikának meghatározó részeként definiálta az emberi jogok tiszteletben tartásának elősegítését. A brit nagykövet, aki megtisztelve az eseményt magyarul szólt a résztvevőkhöz, reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy hamarosan Magyarországon is megvalósulnak azok a változások, melyek által a fogyatékkal élők teljes életet élhetnek.

– Jó példával szolgálhat a BBC tévétársaság, mely mérföldkőhöz ért a feliratozás terén, és 2008 óta minden adását feliratozza – említette a nagykövet, aki legfontosabbnak azt tartja, hogy a fogyatékossággal élők betölthessék állampolgári szerepüket és életük irányításában ugyanakkora szabadságot élvezhessenek, mint nem fogyatékos társaik.

Dr. Kósa Ádám szerint a konferencia szlogenjét adó 370 oldalas Emberi jogok. Igen! című képzési könyv ahhoz lesz eszköz, hogy a fogyatékossággal élő emberek továbbléphessenek és követelhessék jogaikat.

– A jogtudatos magatartás szükséges ahhoz, hogy mi fogyatékossággal élők élni tudjunk a lehetőségeinkkel – magyarázta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, aki kiemelte a fogyatékosságügy területén tevékenykedő szervezetek összefogásának fontosságát, illetve a politikai szféra erőteljesebb bevonását részrehajlás nélkül. Dr. Kósa Ádám, aki a magyar fogyatékossággal élő embereket immár az Európai Parlamentben is képviseli, a politikai kultúra változásának és a jogtudatosság növelésének eredményét abban látja, hogy eljön az idő, amikor a fogyatékos emberek már ebben is példát fognak mutatni.

A kormány képviseletében Rauch Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár fogadta el a meghívást, aki a kormány a fogyatékosok integrációja érdekében törvényileg vállalt feladatai kapcsán kizárólag a jelnyelvi törvényről beszélt.

A világ siket és nagyothalló közösségei 1958 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján emberi jogaikra, az egyenlő esélyű társadalmi részvételhez szükséges változásokra hívják fel a figyelmet összefogással, akciókkal, programokkal.