Hirdetés

A magyar nyelvterület legtermékenyebb jazzszakírója, ezúttal két munkatársával közösen, a hazai jazz egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi viszonylatban is jelentős képviselőjének, Orlay-Obendorfer Jenőnek, közismert nevén Chappynek az életét és pályáját veszi górcső alá. Sokéves adatgyűjtés, levéltárakban folytatott aprólékos kutatómunka eredményeképpen született meg ez a kitűnő írás, amely nemcsak a műfaj hazai története iránt érdeklődőknek lebilincselő olvasmány, de azoknak is, akik a fővárosnak a két világháború közötti sokszínű, majd a későbbi sokkal szerényebb kulturális életére kíváncsiak. Chappy ugyanis meghatározó alakja volt a hazai könnyűzene világának, sokirányú aktivitására jellemző, hogy Jazzdobbal a világ körül címmel egy sikerkönyvet is publikált 1943-ban, amelyben délkelet-ázsiai koncertkörútjáról számolt be.

A „jazzkirály” még a legínségesebb Rákosi-korszakban is megpróbált aktív maradni, Csöpi néven különféle esztrád- és operettműsorokban, kávéházakban lépett fel. A forradalom utáni enyhébb légkörben ismét aktívan muzsikált itthon és külföldön, végül Nyugat-Németországban hunyt el autóbalesetben 1973-ban.

A könyv függelékében megtaláljuk Chappy szerzeményeinek és kottában megjelent műveinek listáját, valamint a rá vonatkozó filmográfiát és diszkográfiát is.