Hangulatos látványfőzde nyitja meg kapuit a sör szerelmesei előtt szombaton az egykori Újpesti Papírgyár épületében. A ceremónia előtt a helyszínen jártunk, hogy elsőként járjuk be a laikusok számára is szemet gyönyörködtető, nyugati színvonalú üzemet és kóstoljuk meg Magyarország első dobozos kisüzemi sörkülönlegességeit.

A már hagyományos Budavári-, illetve Belvárosi Sörfesztivált szervező testvérpár, Kurucz Gergő és öccse, Dániel fejében négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy budapesti sörfőzde létrehozásának gondolata. Elhatározásuk akkor született meg, amikor szembesültek a magyarországi sörök gyér felhozatalával. Bár az elmúlt pár évben itthon is megszaporodtak a minőségi nedűt készítő kisüzemi sörfőzdék, a hazai piacot hosszú ideje uraló multinacionális nagyvállalatokkal máig sem sikerült felvenniük a versenyt. A Kurucz-fivérek dacolva ezzel a ténnyel úgy döntöttek, kesztyűt húznak és egy eddig járatlan úton próbálják megközelíteni a nemzetközi porondot. Missziójukká vált a prémium sörfogyasztás népszerűsítése mind szakmai, mind fogyasztói berkeken belül, szeretnék bebizonyítani, hogy a sör több annál, mint amilyen kép jelenleg él róla a magyar fejekben.

Nemzetközi útjaik alatt, rangos külföldi sörfőző mesterekkel és főzdetulajdonosokkal való személyes beszélgetések során szerzett tapasztalataikat összegyűjtötték és belevágtak egy a kis- és nagyüzemi sörgyártás hagyományait ötvöző főzde létrehozásába. A Külső-Váci út egykori papírgyárát alakították át erre a célra: az omladozó gyárépületbe néhány hete új élet költözött, a termeket a legmodernebb sörfőző és dobozoló gépek vették birtokba, a múltra már csak a helyenként kibukkanó téglafalak emlékeztetnek, ezeket szándékosan hagyták meg, azt szemléltetve, milyen jól megfér egymás mellett az autentika és a modernitás. Ez az itt készülő sörökre is igaz.

– Egy olyan nemzetközi színvonalú termék létrehozásával próbálkoztunk meg, amivel Magyarország és Budapest felkerülhet a nemzetközi sörtérképre. Sem a kézműves sörfőzdék, sem a nagyüzemek sorába nem szeretnénk beállni. Nem akarjuk azt az illúziót kelteni, hogy nálunk minden kézzel készül, nem ettől lesz a sörünk „kézműves”. Saját recepteket használunk, amiket hosszas kísérletezések során alakítottunk ki, ez az, amitől egyedivé válnak a főzeteink – mondja Gergő.

A fiúk szerint ennek egyik feltétele a professzionalitás, vagyis a minőségi alapanyagok használata és a csúcstechnológia alkalmazása a gyártás során. Ebből kifolyólag kizárólag természetes eljárással, adalékanyagok használata nélkül főznek és erjesztenek. A változó minőségű sima ivóvíz helyett tisztított, az adott sörfajtának megfelelő keménységű, ásványi sóval dúsított vízzel dolgoznak, és csak azokból a hozzávalóból használnak magyar eredetűt, amikből nincs jobb minőségű külföldi. A malátát éppen ezért Hollandiából, a világ TOP3 termelőjének egyikétől, a különleges, folyékony élesztőt pedig San Diegóból hozatják – ezek határozzák meg egyébként a sörök karakterét, különleges, egyedi zamatát. A főzetek tartósítását nem pasztörizálással, hanem szeparálással érik el, így anélkül szűrik ki a léből az esetleges minőségromboló organizmusokat, hogy a sör jellege – állaga, íze, illata – kicsit is megváltozna. A folyamattal ugyanakkor lehetővé teszik azt, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni a sört, ez pedig az üzletekbe, éttermekbe való bekerülés egyik alapfeltétele ma már.

A Kurucz-testvérek éppen akkora figyelmet fordítottak söreik kiszerelésére, mint azok beltartalmára. A dizájn az ország egyik legjobb márkatervezőjének, Unger Zsoltnak köszönhető. Szerinte a kézműves sörök elnevezése és csomagolása általában olyan, mint valamiféle ellenpropaganda, a multikkal szembeni lázadás érezhető rajtuk.

– Igyekeztünk olyan kinézetet találni ennek a sörnek, ami kicsit túlmegy a jelenlegi kézműves sörpiacon, de a kozmopolita, craft sörös kategóriában is egy stabil minőségű termék ígéretét kelti. Ezért választottunk egy internacionális nevet, a First-öt, ami elég jól kifejezi annak a missziónak a lényegét, amit ez a cég képvisel – mondja Zsolt.

A First egyébként az első hazai kisüzemi sörfőzde, amelynek sörei dobozban is a polcokra kerülnek a jövőben.

– Tévhit, hogy a doboz rontana a benne tárolt folyadék élvezeti értékén, fémízűvé tenné azt. Sőt, talán a legideálisabb szállítási és tárolási forma ez, mivel légmentesen zár és megvédi a sört legnagyobb ellenségétől, a fénytől is – mondja Gergő.

A First jelenlegi nyolc söre közül négy kerül majd dobozba, a többi üvegben vagy hordóban hagyja majd el az üzem területét és kerül a pubok, fesztiválok pultjaihoz. A XXI. századi divathoz és igényekhez alkalmazkodó, de mégis teljesen egyedi italok végigkóstolása után rangsoroltunk is.

Dobogónk harmadik fokára került a Tropical Session Ipa, ami komlózását tekintve egy kifejezetten erős, alkoholtartalma szerint ugyanakkor meglehetősen szolidnak számító ital. Remekül ötvöződik benne a keserű és a gyümölcsös íz és az illata is lenyűgöző. Annak ellenére, hogy a sör kötelező alapanyagai mellett közel száz kiló ananász, mangó, és marakuja került a főzetbe az erjesztés során, nem egy édes üdítőital hatását kelti, mint a legtöbb gyümölcsös sör. Bár sokkal édesebb, mégis ugyanez igaz a First áfonyás változatára is, amelyben végre nem válnak szét ízek szerint az összetevők. Nem túl buborékos, nem túl savanyú és alkoholtartalma miatt megint csak alkalmas arra, hogy meleg nyári napokon az ember több pohárral is megigyon belőle. Ezen tulajdonságai miatt a Blueberry Ale nálunk a második helyen végzett. A győztes pedig egyértelműen a Jan Šuráň cseh sörfőző mester saját laboratóriumából származó recept alapján megszületett Pilsner, amiben a komló és az élesztő is cseh, ettől olyan karakteres az íze.

A sörkülönlegességeket hamarosan bárki megkóstolhatja és személyes benyomása szerint értékelheti. A kisüzem és a benne található, minimáldizájt követő bár szombat délután nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt egy ingyenes, főzdetúrával és kóstolással tarkított fesztivál keretén belül, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szencz Dóra

Fotók: Vermes Tibor

  • Pilsner – 4,5%
  • American Pale Ale – 4,8%
  • India Pale Ale – 5,6%
  • Tropical Session Ipa 4,2%
  • Sour Cherry 4,5% – Vigyázat csak Sörgeekeknek:)
  • Belgian Witbier – 4,5%
  • Belgian Cherry – 4,5%
  • Blueberry Ale 4,5%

First Craft Beer Line Up:

Sörös nemzet a magyar

A teljes magyarországi sörfogyasztás 2016-ban nem változott, 6, 1 millió hektoliter volt, pont annyi, mint egy évvel azelőtt. Ugyanakkor a prémium és szuper prémium kategóriájú sörökből mintegy 100 ezer hektoliterrel több fogyott 2016-ban, ez mintegy 10 százalékos növekedést jelent a 2015-ös adatokhoz képest.

A Nielsen piackutató cég adatai szerint húsz százalék feletti mértékben emelkedett a sörkülönlegességek, a kézműves sörök, valamint az alkoholmentes ízesített sörök forgalma tavaly. E kategóriáknak a teljes piacból már hat százalékos a részesedésük.

Tavaly a tavaszi, második negyedéves időszak volt a legerősebb a hazai sörfogyasztás szempontjából, ebben minden bizonnyal a magyar válogatott labdarúgó EB-n való menetelése játszott főszerepet. Ugyanakkor hosszú idő után tavaly újra csökkent az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök forgalma. Itt 3,6 százalék volt a visszaesés.

Idén a június végi meleg napokon bizonyítottan nőtt a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint, ha kitart a hőség, a tavalyinál több millió korsóval több sör fogyhat ebben a negyedévben. A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek, ráadásul szinte nincs olyan hét, amikor ne lenne zenei vagy éppen sörfesztivál valahol az országban, mondja Schillinger Attila.

Az Egészségügyi Világszervezet alkoholfogyasztásról szóló, 2016-os adatai alapján Magyarország egyértelműen a sörös országok táborát erősíti: évente mintegy 71 liter nedűt iszunk meg, míg borból mindössze 30 litert fogyasztunk ugyanennyi idő alatt. A legnagyobb európai sörfogyasztó címet nem meglepő módón a csehek viszik el a maguk évi, fejenkénti 149 literjével, őket követik az osztrákok, illetve a németek a dobogó harmadik fokán.    

Forrás: MTI, WHO

Bővült a kisüzemi sörfőzdei kedvezményezettek köre

Az eddigi 8 ezer hektoliterrel szemben múlt szombattól minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedéki adókedvezményt. A kisüzemi sörfőzdék azonban célzott pályázati forrásokat is igényelnek a fejlődéshez. Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint az intézkedésnek akkor lehet kedvező hatása, ha a multinacionális sörgyártók számukra hátrányos kereskedelmi szerződései elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában is segítséget kapnak a kormánytól. A szakember rámutatott arra, hogy a kisüzemek hektoliterre vetítve több munkatársat foglalkoztatnak, mint egy multinacionális gyártó, átlagosan 10-16 embert foglalkoztatnak. Magyarországon jelenleg 60-65 kisüzemi sörfőzde működik.

Forrás: MTI