Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

A migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra – mondta Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetője a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő német lapnak.

Fotó: MTI, archív, illusztrációÍ

„Ha azt kérdezik, mi a legnagyobb aggodalmam jelenleg, Spanyolországot nevezném meg” – fogalmazott a francia diplomata a lap internetes oldalán már szombaton ismertetett interjúban.

Júniusban mintegy 6000 ember kelt át a Földközi-tengeren Spanyolországba, „és ha a számok ugyanúgy emelkednek tovább, mint most, akkor ez az útvonal válik majd a legjelentősebbé” – magyarázta Leggeri.

Az érkezők nagyjából fele marokkói, a többiek Nyugat-Afrika más országaiból jöttek. 

A Frontex adatai szerint az Európába tartó emberek már pár hónapja Nigernél nem Líbia, hanem inkább Marokkó felé veszik az irányt. Leggeri úgy véli, tervet kellene kidolgozni arra, hogyan lehetne az embereket Afrikában elhelyezni, hogy megszűntethető legyen az az „automatizmus”, hogy akit kimentenek, azt rögtön Európába hozzák.

„Akkor tudunk hatékonyan fellépni a bűnözők üzleti modellje ellen, ha ez az automatizmus megszűnik” – hangoztatta Fabrice Leggeri.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint egyébként a korábbiaknál egyre kevesebben érik el Európa partjait a Földközi-tengeren; 2016-ban 232 000, tavaly 101 000, idén pedig 46 500 férfi, nő és gyerek érkezett dél felől a kontinensre januártól július elejéig.